Een op de drie alleenstaanden kan verwarming amper betalen

Getty Images
Eén op de drie van alle alleenstaanden heeft moeite om op het einde van de maand de energiefacturen te betalen. Zij zitten in 'energie-armoede'. Ze moeten een te groot deel van hun maandelijkse inkomen besteden aan gas- en elektriciteitskosten om nog comfortabel te kunnen leven. Dat blijkt uit de jaarlijkse Barometer Energiearmoede van de Koning Boudewijnstichting, waarover de Gazet van Antwerpen, Het Nieuwsblad en De Standaard vrijdag berichten.

Alleenstaanden worden veel harder getroffen dan gezinnen: in het algemeen kampt 21,7 procent van de Belgen met energie-armoede. Dat cijfer blijft stabiel.
Bovenop de 26 procent singles die te veel moeten uitgeven aan energie, zijn er nog ruim 6 procent die hun energieverbruik helemaal terugschroeven omdat ze anders de factuur niet kunnen betalen. "Dat zijn dan mensen die kaarsen gebruiken voor verlichting of de verwarming meteen afdraaien als de kinderen naar school zijn", zegt Caroline George van de Koning Boudewijnstichting.

Aantal neemt toe

Aangezien het aandeel alleenstaanden en eenoudergezinnen nog zal toenemen, vreest de stichting dat energie-armoede een nog groter probleem zal worden. "Het beleid moet zorgen voor een groter aanbod aan sociale woningen voor alleenstaanden en eenoudergezinnen", zegt Pascale Taminiaux van de Stichting.

Tip: Wil je graag besparen op je factuur? Zoek zelf naar het voordeligste energietarief op mijnenergie.be.
56 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Febe Chapin

  Dat is wat ons land is geworden. Enkel en alleen door ons bestuur die geen grenzen kent in plafondprijzen. Steek het maar op mensen die hier net aangekomen zijn op vlucht van oorlog, ze kunnen zich toch niet weren.

 • peter bosmans

  Dat komt ervan als de meerderheid voor een ultra liberaal belijd kiest.

 • alex hermans

  misschien kan men op school eens beginnen met een vak budget en inkomstenbeheer, als alleenstaande en een laag loon hebbende, betaal ik 85€ elektriciteit en gas, ik kan dat altijd betalen, ik maak elke maand een overzicht van mijn inkomsten en kosten zodat ik weet hoeveel ik kan spenderen.

 • Gino Denil

  Zeker, piet devlieger, dat solidariteit grenzen heeft. Die hoge belastingen op de alleenstaande, de belastingen op het inkomen dat een huurder nodig heeft, die taksen en heffingen die de single dubbel betaalt tegenover een gezin met twee verdieners. Die gaan overwegend naar voordelen en premies die ten goede komen aan die gezinnen in de middenklasse met twee inkomens. Zij zijn ook degene die het meest beroep doen op de medische zorg of hun kinderen laten studeren op kosten van de gemeenschap.

 • dirk gommaerts

  Dat ze in de eerste plaats eens de vaste kosten van water, elec en gas laten vallen. Als in mijn mazouttank laat vullen, betaal ik ook geen vaste kost, maar een prijs per liter. Hoe kan je nu de mensen motiveren om te besparen, als ze merken dat ze steeds meer moeten betalen, ondanks hun lager verbruik, omdat de vaste kosten steeds weer stijgen. En die 21% BTW op elec is toch een lachertje ... fossiele brandstoffen ontraden, allen naar elec om de staatskas te spijzen.