Eén op de acht werknemers meldde zich ooit al onterecht ziek

Illustratiefoto.
Getty Images/iStockphoto Illustratiefoto.
Een op de acht werknemers in België hebben zich al ooit ziek gemeld om een andere reden dan zijn gezondheid. En 4 van de 100 werknemers deed dat zelfs meerdere malen. Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstverlener Securex.

De meeste mensen melden zich onterecht ziek om voor een ziek familielid te zorgen. Dat is zo voor 31 procent van gevallen. Daarnaast zijn ook nood aan rust na een drukke periode (17 procent), een belastende woon-werkverplaatsing of moeilijke combinatie van werk en privéleven (17 procent) en conflicten met leidinggevenden of collega's (13 procent) belangrijke redenen.

Uit de bevraging van Securex komt naar voren dat jongeren zich vaker ziek melden zonder ziek te zijn dan 25-plussers, net als werknemers met een contract van bepaalde duur of een interimjob. In beide gevallen deed één op de vier het al eens.

Als verklaring wijst Securex aan dat jongeren - die hun huidige functie vaak als een overgangsjob zien - en werknemers zonder vast contract zich minder sterk verbonden voelen met hun team.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • René Lippeveld

  Even interessant zou het zijn als we wisten hoe vaak werknemers op de werkvloer verschijnen terwijl ze ziek zijn. Dat gebeurt wellicht even veel, maar past natuurlijk minder in het kraam.

 • Marco Sticchi

  Werkgevers zijn niet soepel, als ADV uren verbruikt zijn heeft u geen recht meer op onbetaald verlof, als er plaats is om vrij te geven omdat het rustig is, waarom dan zeggen u heeft geen verlof uren of ADV staan sorry, uiteindelijk moet je me toch niet betalen als ik naar huis wil? Is toch goedkoper voor werkgever. Of zie ik het verkeerd

 • mich lee

  Voor zo'n zaken heb je verlof.

 • Fabienne Proesmans

  Dat geloof ik niet dat is veel meer

 • Ronny Biesen

  En hoeveel werkgevers, CEO's, enz... nemen al eens een dag onwettig vrij? Een uitje met hun minnares of dagje weg met familie en dit zonder dagje verlof in te stoppen? Is er ook zulk een studie? Waarom altijd de werknemer als boze aftekenen?