Een ongeziene reeks: dit is het vijfde jaar op rij met hittegolf

EPA
De eerste hittegolf van het jaar is een feit. Het kwik steeg vandaag voor de derde keer deze week boven de 30 graden, waardoor we officieel kunnen spreken van een hittegolf. Het is voorlopig de warmste dag van het jaar en ook het dagrecord van de warmste 29 juni is intussen gesneuveld. Dat stond voor vandaag nog op 29 juni 1957, toen het in Ukkel 30,8 graden was. Opvallend: dit is het vijfde jaar op rij waarin we een hittegolf mogen optekenen, een dergelijke reeks heeft zich nog nooit eerder voorgedaan sinds het begin van de metingen.

Om van een hittegolf te kunnen spreken moeten de maxima in Ukkel gedurende minstens 5 opeenvolgende dagen ten minste 25 graden halen waarvan op minstens 3 dagen de temperatuur 30 graden haalt. Intussen zijn we aan de zesde opeenvolgende dag boven 25 graden toe en de derde dag boven 30 graden. Intussen is ook het dagrecord uit 1957 gesneuveld. Vandaag was het 32,6 graden Celsius in Ukkel, en dat is een stuk warmer dan dan de 30,7 graden op dezelfde dag in 1957.

Officieel bedroeg de opgemeten temperatuur 32,6 graden in 1957, maar die waarde werd aangepast omdat er toen nog werd geregistreerd in ‘warmere’ open thermometerhutten. Nu zijn die gesloten.

Vijfde jaar op rij met hittegolf

Dit is al het vijfde opeenvolgende jaar met minstens 1 hittegolf. De reeks begon in 2015. Vorig jaar kregen we er in die fantastische zomer zelfs twee. Nooit eerder sinds het begin van de waarnemingen is een dergelijke reeks jaren met hittegolven voorgekomen. 

Hittegolven in de jaren 60, 70 en 80 waren zeer zeldzaam. Enkel in 1975, in het befaamde 1976 en in 1983 deed zich een hittegolf voor. Tussen 1960 en 1974 lukte het geen enkele keer in Ukkel. Vanaf de jaren 90 deed het fenomeen zich veel vaker voor.

Gevaarlijke zon

Het KMI waarschuwt met de tropische temperaturen voor de kracht van de zon. De UV-index bedraagt vandaag en morgen in België respectievelijk 7,8 en 7,9, wat staat voor “zeer hoog”. Dat betekent dat de onbeschermde huid “zeer snel” verbrandt.

De verwachte UV-index voor België, te beginnen vandaag.
KMI De verwachte UV-index voor België, te beginnen vandaag.
De UV-index in België, vandaag en morgen.
MeteoVista De UV-index in België, vandaag en morgen.

De UV-index is wel afhankelijk van de plaats waar je je bevindt. Volgens het Nederlandse weerbedrijf MeteoVista is het vandaag het gevaarlijkst aan de kust en in de rest van West-Vlaanderen. Morgen zal over het hele land dezelfde zeer hoge UV-index van kracht zijn.


Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) is het aangewezen om met deze zonkracht niet naar buiten te gaan over de middag of toch zeker de schaduw op te zoeken. Draag een hoedje, T-shirt en smeer je goed in met zonnemelk. Zeker als de UV-index 8 bereikt, is dat absoluut noodzakelijk. De UV-index gaat overigens van 1 (laag, de huid verbrandt niet) tot 16 (extreem, de onbeschermde huid verbrandt zeer snel en de schade voor huid en ogen kan groot zijn).

Deze figuur toont zowel de voorspelling (grijze lijn en lichte kleuren) als de waarnemingen (zwarte lijn met markeringen, donkere kleuren) van de uv-index voor vandaag in Ukkel.
KMI Deze figuur toont zowel de voorspelling (grijze lijn en lichte kleuren) als de waarnemingen (zwarte lijn met markeringen, donkere kleuren) van de uv-index voor vandaag in Ukkel.

EU-informatiedrempel voor ozon overschreden

De EU-informatiedrempel voor ozon is vandaag op drie meetpunten in Vlaanderen overschreden. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) op Twitter.

De Europese informatiedrempel voor ozon ligt op 180 microgram ozon per per kubieke meter lucht. Bij het overschrijden van die drempel moet de overheid de bevolking informeren. Volgens IRCEL is de drempelwaarde van 180 microgram per kubieke meter lucht vandaag omstreeks 16 uur op drie plaatsen in Vlaanderen overschreden: Gent (198 µg/m³), Destelbergen (191 µg/m³) en Moerkerke (182 µg/m³). 

Stem mee voor het favoriete ijsje van Vlaanderen.
39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan De Maeyer

  So what? De Belgen geven jaarlijks pakken geld uit om deze "hittegolf" mee te maken op vakantie in het buitenland.

 • Erwin Fiers

  Moet dat nu per sé 30° C zijn om van een hittegolf te spreken?. Een à twee weken na elkaar temperaturen van 27° C is ook al een hittegolf.Dit is geen normale warmte.Hogere UV-index i..c.m. vuile lucht van nabij gelegen autosnelweg plus dat het nu 's nachts niet meer afkoelt zegt genoeg zeker?

 • linda renneboog

  hopelijk de laatste want het was gisteren niet te doen

 • Rody Franks

  Het voornaamste wat ik me nog herinner, is dat ik vele jaren geleden toen ik een aantal nachten na mekaar niet kon slapen een Mini-Airco kocht in de supermarkt. Een dag later was de hittegolf voorbij, het toestel heeft al die jaren alleen maar stof vergaard en is nog nooit gebruikt, terwijl ik nochtans meer en meer last zou moeten hebben van de warmte wegens het vorderen van de leeftijd. Dus zal het wel meevallen zeker? Stop toch eens met klagen!

 • Danny Holdensrath

  In de jaren 60 dikwijls om 5-6h moeten beginnen werken, wegens de hitte overdag. Wat een zever die klimaatgodsdienst.