Een maand na de verkiezingen en nog geen regering in zicht

 Informateurs Didier Reynders en Johan Vande Lanotte.
Photo News Informateurs Didier Reynders en Johan Vande Lanotte.
Een maand na de verkiezingen van 26 mei is het politieke stof nog steeds niet gaan liggen. Met uitzondering van de Duitstalige gemeenschap is er noch bij de deelstaten, noch op federaal niveau een regering gevormd. 

Zelden in de politieke geschiedenis van België lagen de kaarten zo moeilijk als nu. Het succes van Vlaams Belang in Vlaanderen en van de PVDA in Wallonië en het verlies van de traditionele partijen maken, samen met de talrijke onderlinge veto's, het vormen van meerderheden bijzonder moeilijk. 

Op federaal niveau tasten de twee informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders het veld af, voorlopig zonder veel perspectief. Voorlopig slagen ze er niet in om de grootste partijen uit elke taalgroep, N-VA in Vlaanderen en PS in Franstalig België, aan tafel te krijgen. De N-VA wil met de Franstalige socialisten enkel over confederalisme praten, maar dat wil de PS dan weer in geen geval. 

(De tekst gaat verder onde foto).

Bart De Wever en Tom Van Grieken (rechts) bij een debat voor de verkiezingen.
Florian Van Eenoo photonews Bart De Wever en Tom Van Grieken (rechts) bij een debat voor de verkiezingen.

Beide grote partijen waren wel aan zet in de deelstaten, maar leken daar niet echt vaart te maken in afwachting van eventuele federale manoeuvers. In Vlaanderen startte N-VA-voorzitter Bart De Wever een derde gespreksronde met Vlaams Belang, ook al komen die partij en de N-VA samen niet aan een meerderheid. Geen van de andere partijen die in beeld komen - Open Vld, CD&V of sp.a - willen besturen met de steun van Vlaams Belang of op basis van een door Vlaams Belang mee uitgetekend regeerakkoord. 

De PS schakelde dan weer niet bepaald snel in Wallonië en Brussel. Na het afhaken van het cdH koos PS-voorzitter Elio Di Rupo voor een minderheidsformule met Ecolo. Opgejaagd door de PVDA wil de PS, die op 26 mei een van haar zwakste resultaten ooit neerzette, absoluut niet met de MR in zee. In de ogen van de PS zijn de Franstalige liberalen nog teveel doordrongen van het centrumrechtse beleid dat ze samen met N-VA, CD&V en Open Vld hebben gevoerd.

In Brussel zag het er naar uit dat de onderhandelingen snel zouden starten. Open Vld trok echter aan de noodrem.

Door het middenveld te betrekken bij het opstellen van een regeerakkoord, hengelen PS en Ecolo wellicht naar externe steun van het cdH. Die kan misschien ook bij de PVDA gevonden worden. De extreem-linkse partij zou immers voor het dilemma komen te staan: een linkse regering steunen of de deur openzetten voor de rechtse MR.

In Brussel zag het er naar uit dat de onderhandelingen snel zouden starten. PS, Ecolo en DéFI aan Franstalige kant hadden maandag aan tafel moeten gaan met Groen, sp.a en Open Vld aan Nederlandstalige kant. Open Vld trok echter aan de noodrem. Die partij vroeg tevergeefs dat de liberale zusterpartij MR in de onderhandelingen betrokken wordt en bekijkt de komende dagen intern of ze aan de coalitiegesprekken deelneemt.
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willy Van de Camp

  Didier is zijn bewogen postje bij Europa kwijt, Vandelanotte verloor de verkiezing in Oostende! Die twee afgeschreven politiekers bakken er niks van!

 • danny janssens

  liever bij Nederland dan confederalisme en een rechts sociaal beleid.

 • Gilbert Vermeersch

  Geef Nero wat hij nodig heeft, nooit wat hij vraagt. Hetzelfde geldt voor Franstalig België. Plaats maar één enkel punt op de agenda, Confederatie en werk dat uit. Splitsen? Nooit! Van een Vlaming met Belgisch paspoort en dat mag zo blijven.

 • Edgard Moens

  Schaf de Federale regering af en vervang door 2 commissarissen van de Koning ( 1 NDL en 1 FR). Die hebben dan een administratie en raadgevers ter beschikking om alle federale zaken te regelen. Zij kunnen België als staat in het buitenland vertegenwoordigen. Vlaanderen, Wallonië en desgevallend ook Brussel kunnen dan zelfstandig hun beleid bepalen.

 • Leonarda Van Opbroecke

  Hier moeten ook 6 of 7 regeringen gevormd worden, he. Normaal dat het dan wat langer duurt. Al die regeringen zijn enkel en alleen door politici gecreëerd om macht en geld. En nog willen ze méér, méér, méér en zijn tegenover elkaar hatelijker, hatelijker,hatelijker.