Eén luchtverkeersleider meldt zich vanmiddag ziek: Belgisch luchtruim vannacht gesloten

Dieter Nijs
Het Belgisch luchtruim is vannacht tussen 01.30 uur en 04.30 uur gesloten omdat er twee luchtverkeersleiders ziek zijn. Eentje is al meerdere dagen ziek, een tweede meldde zich vanmiddag ziek. 

Skeyes-woordvoerder Dominique Dehaene laat aan persagentschap Belga weten dat het luchtruim boven ons land, tot op een hoogte van 7500 meter, vannacht drie uur gesloten zal zijn. Reden is dat “luchtverkeersleiders zich ziek hebben gemeld”. Hoeveel zieken er zijn, deelt skeyes niet mee. Volgens onze informatie gaat het om twee verkeersleiders in luchtverkeersleidingscentrum Canac 2. Eén is al meerdere dagen ziek, een tweede liet vanmiddag weten ziek te zijn. Voldoende om het luchtruim enkele uren te moeten sluiten, zo blijkt. Passagiersvliegtuigen zullen geen hinder ondervinden.

Eerder op de dag werd meegedeeld dat de syndicale acties van de luchtverkeersleiders van skeyes werden opgeschort als gevolg van het bemiddelingsproces dat werd opgestart. “Tijdens het bemiddelingsproces worden de syndicale acties opgeschort en wordt er ook een communicatiestop ingevoerd om de bemiddeling zo sereen mogelijk te laten verlopen en alle kansen te geven op succes”, zo luidde het in een persmededeling. Maar nu hebben er dus toch weer luchtverkeersleiders zich ziek gemeld.

Bij skeyes waren er al enkele weken acties uit onvrede met onder meer de werkdruk en de arbeidsomstandigheden.
40 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick De pauw

  Dat men de luchtleiders van atcc Semmerzake inzet en dat men daar de boel uit mest wanneer gaat men kordate maatregels nemen in dat kot daar buiten en sluit de keet voorgoed!

 • Erwin Vandriessche

  Dat ze daar met personeelstekort zitten is duidelijk, als ze al niet meer kunnen de veiligheid van het luchtruim garanderen met maar 2 zieken. Doch die mensen verdienen misschien wel goed geld , na een dure & moeilijke opleiding, doch de job heeft dan ook een grote stressfactor en vooral verantwoordelijkheid.

 • Dirk Van den Sande

  dvds Als deze mensen echt ziek zijn, zal een bezoek van een controledokter toch geen probleem zijn??

 • FRANK WILLEMS

  Binnen 10 jaar alles computer gestuurd en nog 2 man ... en dan maar zagen dat ze moeten gaan.

 • gustaaf Van Bever

  Zjeppe Fierens, Bij mijn weten is hun CEO nog altijd vaderke Staat , en niet de Luchthaven beheerder..