Exclusief voor abonnees

Een klokhuis weggooien in de berm? Het kan je een zelfde boete opleveren als het dumpen van een blikje

Vrijwilligers ruimen de bermen langs een drukke verbindingsas.
Geert De Rycke Vrijwilligers ruimen de bermen langs een drukke verbindingsas.
Een drankblikje hoort in de afvalbak, en een weggegooide sigarettenpeuk kan nog 15 jaar blijven rondzwerven. Dát zouden we ondertussen moeten weten. Maar ook wie achteloos een appelklokhuis - toch verteerbaar - de berm in pleurt, riskeert een hoge boete, zo maakt een nieuwe campagne van Mooimakers duidelijk. “Ook organisch afval is zwerfvuil.” 6.000 ‘handhavers’ kijken deze week extra op sluikstorters toe.

De nieuwe radiospot van Mooimakers al gehoord? “Je kent dat wel”, zegt een radiostem. “Je bent onderweg en eet een lekkere appel... tot je enkel nog het klokhuis overhoudt.” ‘Kan ik dat nu niet gewoon in de berm gooien, dat vergaat toch, hé? Organisch…’, vraagt acteur Tom Van Dyck zich vervolgens hoorbaar af. Een blik over de schouder en hop, weg met die pittendoos… En plots wordt dat klokhuis... - nee, geen appelboom - een boete!

Een gasboete voor een klokhuis in de wegberm…? Hallo Mooimakers, bestaan er geen grotere prioriteiten? “Natuurlijk is de milieu-impact van een weggeworpen klokhuis niet dezelfde als die van een rondslingerend blikje of sigarettenpeuk”, zegt Jan Verheyen van afvalstoffenmaatschappij OVAM, een van de partners achter Mooimakers. “Maar zwerfvuil is geen problematiek van milieu-impact alleen, het is er ook één van openbare netheid.”

Mooimakers houdt om dat alles in de verf te zetten nog tot en met zondag haar derde ‘Handhavingsweek’, met 6.000 handhavers die extra op sluikstorters toezien. “Daarin focussen we op álle soorten zwerfvuil: blikjes, flesjes, sigarettenpeuken, snoeppapiertjes,... en dus ook op biologisch afval. Want ook organisch afval is zwerfvuil. Ook dat hoort niet in de goot, berm of gracht.”

Ook het klokhuis van een appel is zwerfvuil.
ThinkStock Ook het klokhuis van een appel is zwerfvuil.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
106 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Bajrami

  Fruit mag zeker gooien, goeg voor milieu en voor andere vogels of besten, jullie zijn niet juist.

 • Jan Jets

  Ik heb al gehoord dat er politiemensen gaan ingezet worden om bomen te beboeten die op plaatsen beginnen te groeien waar het niet mag ....

 • guy vermeulen

  Ze zullen nog veel meer dumpen, wat niet mag doet men het liefst. Het verslechterd van dag naar dag ,nu ligt regelmatig afval in de voor tuinen van voorbij rijdend verkeer.

 • Eddy Wanzeele

  Vlamingen, geniet nu maar van jullie rechts beleid.

 • Danny Holdensrath

  Domme regeling, klokhuis en dergelijke horen in de berm, goed voor vogels en insecten.