Eén klacht over te weinig groen en 80 buren moeten voortuin heraanleggen

(Illustratiefoto)
THINKSTOCK (Illustratiefoto)
In Wondelgem (Oost-Vlaanderen) moeten zeker 80 gezinnen hun voortuin heraanleggen omdat die uit onvoldoende groen bestaat. Ruim een derde van de gezinnen in de gloednieuwe wijk kreeg een brief van de stedenbouwkundige dienst in de bus na een klacht van één buurtbewoner.

"Blijkbaar hebben wij een bouwinbreuk gepleegd", getuigt een van de buurtbewoners in Het Nieuwsblad. De voortuin van het gezin bestaat uit buxussen, kiezels en lavendel, maar dat is te weinig groen volgens de controleurs die onlangs alle 266 percelen van de verkaveling inspecteerden.

Een buurtbewoner diende een klacht in tegen enkele buren, waarna de stedenbouwkundige dienst van Gent in actie schoot. Wie de klacht heeft ingediend, is niet bekend en zorgt voor wrevel in de wijk, want iedereen verdenkt elkaar, aldus nog de krant.

Volgens de controleurs moet 60 procent van de voortuin uit groen bestaan, een regel waar ruim een derde van de inwoners van de verkaveling 'Lange Velden' niet mee in orde is. Het gaat om minstens 80 gezinnen. Het gevolg? Zij moeten hun voortuin heraanleggen, zo blijkt uit het schrijven van de dienst.

Ombuds
In Gent overlegt de stedelijke ombudsvrouw morgen met de dienst bouw- en woontoezicht over de voortuinen die niet in overeenstemming zouden zijn met de wettelijke voorschriften. Schepen voor Stadsontwikkeling en Wonen Tom Balthazar (sp.a) hoopt op redelijkheid in de discussie. "Echte overtredingen dienen zij uiteraard op te volgen. Ik hoop dat men beseft dat andere zaken met goed verstand en redelijkheid opgelost kunnen worden."