Eén jaar na schietpartij Luik: honderden mensen brengen hulde aan slachtoffers

Ongeveer vijfhonderd mensen, onder wie minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem en minister van Justitie Koen Geens, hebben deze morgen hulde gebracht aan de drie slachtoffers die vorig jaar in Luik werden gedood door schutter Benjamin Herman. 

Bij de aanslag op 29 mei 2018 schoot Benjamin Herman, een gevangene op penitentiair verlof, drie mensen neer in Luik: politieagenten Soraya Belkacemi en Lucile ‘Cathy’ Garcia, en Cyril Vangriecken, een 22-jarige student die toevallig voorbijreed in de wagen.

Herman zelf werd door de politie doodgeschoten nadat hij een school was binnengevlucht.

“Blind geweld”

Vanochtend stonden sympathisanten, afgevaardigden van de Luikse autoriteiten en een driehonderdtal politieagenten stil bij het drama. Het eerbetoon was pakkend en doordrongen van de waardigheid van de families van de slachtoffers, die "het slachtoffer [werden] van het blinde geweld van terrorisme" volgens Christian Beaupère, korpschef van de politie van Luik. “De politie was duidelijk het doelwit en dat zijn we nog steeds.”

“We zullen alles in het werk stellen om geen Cathy Garcia, Soraya Belkacemi en Cyril Vangriecken meer mee te maken. Het had om het even wie van ons kunnen overkomen”, aldus de korpschef, die door emotie overmand werd toen hij de moed en het professionalisme van zijn politieagenten loofde waarmee die de Luikenaars vastberaden beschermden.

De burgemeester van Luik, Willy Demeyer, hamerde op de budgettaire inspanningen die gedaan waren voor “de opleiding, de aanschaf van uitrusting, om projecten tegen radicalisme te ontwikkelen, maar dat alles volstond niet”. Demeyer pleitte voor een herfinanciering en reorganisatie van de hele veiligheidsketen.

De minister van Binnenlandse Zaken van de regering in lopende zaken, Pieter De Crem (CD&V), laakte de lafheid van daden die het samenleven in gevaar brengen. “Hoe kunnen dergelijke daden verhinderd worden? Ik heb helaas geen pasklare antwoorden. Ik begrijp de ongerustheid, maar die mag ons leven niet beheersen”, benadrukte de minister.

In de rand van de ceremonie reikte De Crem aan zes mensen medailles voor moed uit. Een medaille eerste klas werd overhandigd aan de vier politieagenten die gewond raakten bij de terreuraanslag.

Een ereteken tweede klas werd uitgereikt aan Darifa Imaankak, een medewerkster van het Wahalyceum die de terrorist ertoe overhaalde de school niet binnen te gaan. De café-uitbater van Les Augustins, Marc Koninckx, die klanten beschermd had door ze in zijn zaak te verstoppen, ontving een medaille derde klas. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.