Eén jaar na dood Mawda: verschillende acties en betoging gepland

Het grafje van Mawda.
Baert Marc Het grafje van Mawda.
Een jaar na het overlijden van Mawda, het tweejarige Koerdische meisje dat werd doodgeschoten tijdens een politieachtervolging in Bergen, vinden er vandaag en morgen meerdere herdenkingen plaats. Die gaan uit van het ‘Comité Mawda Justice-Vérité’ en de beweging ‘Solidarity for All’.

Vanavond organiseerde ‘Solidarity for All’ in Leuven een hulde aan Hal 5, aldus coördinator Peter Terryn. Een tiental leden van Solidarity for All deelde er pamfletten uit met kritiek op de gerechtelijke en politieke aanpak van het doodschieten door een agent precies één jaar geleden van het tweejarig Koerdisch meisje Mawda tijdens een politieachtervolging in Bergen. Er worden ook zaden voor ‘vergeet-mij-nietjes’ verkocht. 

In het pamflet haalt de organisatie scherp uit naar het feit dat politie, procureur en nadien de minister van Binnenlandse Zaken alles in het werk gesteld hebben "om de feiten te verdoezelen en te liegen over de hele affaire". Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever die nadien de ouders culpabiliseerde door te stellen "hoe tragisch de dood van een kind ook is, je moet de verantwoordelijkheid van die ouders in beeld durven brengen" is voor de actievoerders kop van jut. 

"De dood van Mawda is het logisch gevolg van een beleid dat vluchtelingen reduceert tot een probleem, dat vluchtelingen ontmenselijkt, reduceert tot ongedierte dat moet uitgeroeid worden. Zolang vluchtelingen beschouwd worden als een probleem in plaats van mensen met een probleem zullen dergelijke drama's zich herhalen. Niet de vluchtelingen zijn het probleem, wel het beleid dat hen tot vluchteling maakt. Belgische F16's hebben Afghanistan, Irak, Libië en Syrië gebombardeerd. Dat maakt ons mee verantwoordelijk voor het lot van mensen die oorlog, intolerantie, racisme en haar ontvluchten", klinkt het. 

Acties

Ook morgen vinden er acties plaats. Solidarity for All organiseert morgenavond een herdenkingsmoment in Gent. Dat zal om 17 uur plaatsvinden op de wereldmarkt Feria Mundial, in het Coyendanspark. Er worden“enkele tientallen” deelnemers verwacht.

In Bergen, de plaats van het tragische incident, organiseert het ‘Comité Mawda Justice-Vérité’ een betoging. Om 14 uur wordt er voor het station verzamelen geblazen op de place Léopold.

Politiekogel

De 2-jarige Mawda stierf op 17 mei 2018 toen ze geraakt werd door een kogel. Die werd door de politie afgevuurd tijdens een nachtelijke achtervolging van een bestelwagen met transmigranten op de E42 in Maisières, nabij Bergen. Haar ouders wilden samen met Mawda en haar oudere broertje het Verenigd Koninkrijk bereiken. Het gezin kreeg in februari van dit jaar in België een verblijfsvergunning van één jaar, die verlengbaar is.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Richard Kerkhofs

    Er is een hoop bagger op sociale media verschenen die tot op de dag van vandaag blijft weergalmen. Later zullen de rapporten en conclusies van het onderzoek bekend gemaakt worden. Wat eerder al in Humo werd gepubliceerd, suggereede dat er bij de politiediensten sprake was van van gebrek aan informatie en communicatie en onzekerheid over de reden tot het achtervolgen van het busje. Hopelijk krijgt de waarheid de kans publiek te worden zodat de speculatie kan worden opgeborgen.

  • Rudi Swinnen

    De Wever had in deze zaak nu eens gelijk . De schuldigen zijn de mensenhandelaars , de bestuurder die op de agenten inreed en alle inzittenden , inclusief de ouders die weigerden de bestuurder aan te wijzen . Die zouden allemaal moeten berecht worden . Niet de politie !