Eén jaar na de dood van haar tweelingbroer: "Ik voel me schuldig en ontroostbaar"

kos
Dag op dag een jaar nadat haar tweelingbroer Lukas zelfmoord pleegde, schreef de Gentse Elisabeth Van den Abeele (19) een beklijvende open brief op haar Facebookpagina. Over hoe "schuldig, ontroostbaar en waardeloos" ze zich voelt. "Mensen hebben de neiging te vergeten hoeveel pijn ik heb, omdat ik nog altijd met niemand over de dood van mijn broer kan praten. Daarom heb ik de brief geschreven."

Immens verdrietig is Elisabeth een jaar na de dood van haar geliefde tweelingbroer nog altijd. "Wanneer mensen me moeten beschrijven, grijpen ze spontaan naar de woorden 'sterk' en 'moedig', een voorbeeld voor velen, een kracht voor mensen met een gelijkaardig verlies", zo schrijft ze in haar open brief. "Ze zeggen dat ik zelden zeg dat het niet goed met me gaat. Maar hoe ik me werkelijk voel? Ontroostbaar. Schuldig. Waardeloos."

"23 juli, om half één 's nachts, kreeg ik die verschrikkelijke sms waar ik de mensen niet eerder over kon vertellen", vervolgt ze in de brief. "'Elisabeth, ik ga vanavond zelfmoord plegen. De strop hangt al rond mijn keel. Doe niet dezelfde stommiteit.' Zonder Lukas het goed en wel besefte, werd de schuld of hij het ging halen of niet, in mijn handen gelegd. Dat is toch hoe ik het de dag van vandaag nog steeds aanvoel. En ik kon niets doen. Ik kon verdomme niets doen. Waarom moest ik nu per se naar die vervloekte Gentse Feesten? Had ik meer kunnen doen als ik thuis was geweest?"

Elisabeths ouders zijn haar altijd op het hart blijven drukken dat niemand schuld heeft aan Lukas' dood. "En toch ga ik eraan kapot", gaat ze verder in haar brief. "Ik ben gefaald als tweelingzus. Ik had thuis moeten zijn, had er voor hem moeten zijn. Waarom had hij me niet laten weten dat hij zich slecht voelde? Zag hij me dan niet graag genoeg? Was ik dan geen reden die goed genoeg was om door te gaan met leven? Ik had er moeten zijn, en ik was er niet. Tien minuten waren we te laat. Telkens als ik daaraan denk, wil ik mijn hoofd tegen de muur slaan."

Lees er vandaag meer over in Het Laatste Nieuws, ook verkrijgbaar in digitale versie

Deze foto van de tweeling ging de wereld rond.
kos Deze foto van de tweeling ging de wereld rond.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.