Een jaar mystery calls zonder resultaat

Minister van Werk Kris Peeters.
BELGA Minister van Werk Kris Peeters.
Bijna een jaar nadat het gebruik van mystery calls tegen arbeidsmarktdiscriminatie mogelijk gemaakt werd, is de techniek nog nooit gebruikt.

Mystery calls inzetten betekent dat sociale inspecteurs zich bij bedrijven onder een valse identiteit voordoen als klanten of sollicitanten. Bedoeling is discriminatie op de arbeidsmarkt op te sporen, door bijvoorbeeld na te gaan of mensen van buitenlandse origine minder kans maken bij een vacature.

De wet bepaalt dat een jaar na de invoegetreding, op 1 april, een evaluatie aan het parlement moet bezorgd worden. Die evaluatie zal kort zijn. De mystery calls werden nog geen enkele keer gebruikt. Volgens minister van Werk Kris Peeters (CD&V) zijn er wel vier dossiers lopende "waarin mystery calls ingezet zijn of zullen worden." 

Een deel van de oorzaak moet gezocht worden bij het juridisch kader. Inspecteurs zijn verplicht om zich te identificeren bij controles. Wanneer ze zich bij mystery calls onder een valse naam of met een vals diploma aanbieden, overtreden ze dus de wet. Om dat euvel op te lossen, was er eerst een omzendbrief nodig en die heeft lang op zich laten wachten. Maar nu die er is, blijft de drempel voor het gebruik van mystery calls erg hoog. Zo kan het pas nadat er eerst klachten of meldingen binnenliepen over het bedrijf.

Quasi bewijs

De wet is door al die randvoorwaarden de facto onuitvoerbaar, zegt Sarah Scheepers van het platform Praktijktesten Nu. "Er moet eerst quasi bewijs zijn van discriminatie. Maar dat bewijs verzamel je pas met mystery calls." (DM)
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wilfried Vanden Berg

  Als het iets is van Peeters. Wees er zeker van, het werkt nooit. Er zijn in het verleden al voorbeelden genoeg geweest. Hij houd er van om gewoon om in de media te komen . Verder niks.

 • peter colson

  Destijds zeer veel geld over de balk gesmeten om vrouwen hetzelfde werk te laten doen als mannen. Bedrijven waren verplicht in hun vacatures M/V te vermelden op straffe van boetes. Ik heb 35 jaar dienst en het aantal vrouwen in een technische job (elektronica, elektriciteit, mechanica) kan ik op 1 hand tellen. Wat een geldverspilling voor een probleem dat enkel in poco-hoofden bestaat

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Een wet die onuitvoerbaar is moet worden afgeschaft.

 • chris delanghe

  Als een werkgever iemand wil die perfekt nederlands praat of perfekt tweetalig is, dan is dat zijn goed recht. Vreemdelingen die van zichzelf denken dat ze perfekt nederlands praten lopen er genoeg rond. Diegenen die het echt kunnen lopen er heel dun gezaaid... Als ge wil meedraaien in een maatschappij moet je de taal vlot en perfekt beheersen. Dat is de eerste regel van integratie en respect voor het gastland.

 • daan aerts

  4.5 jaar regering michel en het enigste resultaat is dat alles veel duurder is geworden voor de gewone burgers