Eén jaar cel voor ex-commissaris Bart Debie

Het hof van beroep in Antwerpen heeft gewezen Antwerps politiecommissaris en huidig Vlaams Belang-gemeenteraadslid Bart Debie (33) vandaag veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan een jaar effectief, en een boete van 1.250 euro.

Uit rechten ontzet
De man werd ook voor vijf jaar uit de rechten ontzet. Dat betekent dat hij geen openbaar ambt mag bekleden en dat hij ook niet verkozen kan worden, wat zijn politieke carrière in het gedrang brengt. Debie kondigde meteen aan dat hij naar Cassatie stapt.

Turkse familie
Het onderzoek tegen Debie ging in maart 2003 van start na een klacht van vijf leden van een Turkse familie. Ze waren door Debie en zijn team gearresteerd en tijdens hun verhoor hardhandig aangepakt. Racistische uitspraken als "Hier hebben we vijf lammetjes, het Offerfeest kan beginnen", werden daarbij niet geschuwd.

Racismewet
In eerste aanleg was de VB'er vrijgesproken voor inbreuken op de racismewet, omdat het niet bewezen was dat hij dat gezegd had. Het hof vond dat echter een te enge interpretatie en oordeelde dat er ook naar zijn gedrag en naar de door hem gecreëerde sfeer gekeken moest worden. Debie behandelde de arrestanten discriminerend, hatelijk en gewelddadig en hitste zijn ondergeschikten op. Het hof vond de inbreuken op de racismewet dan ook bewezen.

Onrechtmatig geweld
Tijdens het onderzoek naar het incident met de Turkse familie deden de collega's van Debie een boekje open over allerlei onfrisse praktijken waarvan ze de voorbije jaren getuige waren geweest. Hij gebruikte onrechtmatig geweld tegenover verdachten, voerde onwettige huiszoekingen uit en verdoezelde de waarheid in zijn processen-verbaal. Zijn collega's hielden uit schrik hun mond, omdat Debie beschermd werd door zijn oversten. Wie durfde te klagen, werd overgeplaatst met loonverlies.

Complot
Debie ontkende de feiten en beweerde dat er een complot tegen hem was gesmeed, omdat hij drie collega's die een onwettige huiszoeking hadden uitgevoerd, niet had willen indekken. Het hof veegde de complottheorie van tafel en vond het bewezen dat hij zich schuldig maakte aan verschillende feiten van buitensporig politiegeweld, het vervalsen van processen-verbaal, het verduisteren van bewijsmateriaal en inbreuken op de racismewet. Voor afpersing werd hij evenwel vrijgesproken.

Vervalsen PV's
Het hof tilde zwaar aan de feiten. "Het vervalsen van processen-verbaal is onaanvaardbaar en raakte de fundamenten van onze democratische rechtstaat. Als het waarheidsgehalte van de pv's steeds in vraag moet worden gesteld, wordt het onmogelijk daders te berechten. Ook racisme uitgaande van politiemensen in een multiculturele samenleving, waarin iedereen het recht op bescherming heeft, kan niet getolereerd worden. De beklaagde heeft als commissaris en als docent van de politieschool de grens van het aanvaardbare schromelijk overschreden", aldus het arrest.
(belga/tdb)