Een jaar cel met uitstel voor bomalarm bij Le Soir

BELGA
De correctionele rechtbank van Brussel heeft Thierry C., de dader van de bommelding aan de redactie van de Franstalige krant Le Soir, vandaag veroordeeld tot één jaar voorwaardelijk. De rechter ging daarmee in op de eis van het openbaar ministerie.

De redactie van Le Soir kreeg op zondag 11 januari rond 14.30 uur een telefoontje van een man die de krant ervan beschuldigde met haar berichtgeving extreemrechts te ondersteunen en smadelijk te schrijven over Maghrebijnen. Hij dreigde ermee het redactielokaal te doen exploderen. Als gevolg daarvan moesten de redacties van Le Soir en van Sudpresse het gebouw in de Brusselse Koningsstraat verlaten. De ontruiming duurde meerdere uren.

De 52-jarige Thierry C. werd nog dezelfde dag in Moeskroen als verdachte opgepakt en ter beschikking gesteld van het parket van Brussel.

De man, een voormalige drukker, is bekend bij het gerecht. In 1999 liet hij een springtuig ontploffen voor de zetel van het toenmalige Vlaams Blok (nu Vlaams Belang). Hij kreeg daarvoor een strafopschorting, wat inhoudt dat hij schuldig werd bevonden aan de feiten maar geen straf kreeg.