Een derde van Brusselse riolen in slechte staat

UNKNOWN

Volgens schattingen van de Brusselse waterintercommunale Vivaqua bevindt een derde van het Brusselse rioleringsnetwerk zich in een slechte staat. Het hoofdstedelijke rioolnet telt ongeveer 1.500 km waarvan het oudste deel anderhalve eeuw oud is. Volgens schattingen bevindt 500 km van het netwerk zich in een slechte staat. Dat cijfer wordt bevestigd door inspecties in opdracht van Vivaqua. "De slechte staat van het rioleringsnetwerk zorgt onder meer voor ophopingen waardoor water blijft vastzitten. Dit zorgt voor wegverzakkingen die dan weer kunnen leiden tot materiële schade", zegt Geert Dekegel van Vivaqua.
 
Voor de renovatie van de 500 km wordt er een bedrag van 1,5 miljard euro uitgetrokken. De helft van dat bedrag wordt geleend bij de Europese Investeringsbank, de andere helft wordt geleend bij private banken.
 
Vivaqua herstelt per jaar 25 km riolering. Over twintig jaar zal de renovatie volledig uitgevoerd zijn. "We willen benadrukken dat Brussel geen open werf zal worden. Via moderne technieken kunnen de herstellingswerken uitgevoerd worden zonder alles open te leggen", aldus Dekegel. Tweederde van de riolering moet niet worden gerenoveerd. Die delen werden later aangelegd. (belga/lpb)