Eén dag spijbelen doet kans op slagen al dalen

(Illustratiefoto)
iStock (Illustratiefoto)
Er is een lineair verband tussen spijbelen en zittenblijven. Per extra dag dat een leerling onwettig afwezig is, neemt de kans dat hij of zij dat schooljaar slaagt af. Dat blijkt uit een analyse van het Steunpunt Onderwijsonderzoek.

Op vraag van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) namen VUB-sociologen Gil Keppens en Bram Spruyt het spijbelgedrag van leerlingen uit de tweede en derde graad secundair onderwijs in het schooljaar 2014-2015 onder de loep. Uit de studie, die De Morgen kon inkijken, blijkt dat ongeveer de helft van de jongeren dat jaar geen enkele dag onwettig afwezig was. Aan het einde van de rit was 70% van die groep geslaagd. Slechts 2% moest het jaar overdoen. 

Opmerkelijk is dat het aantal A-attesten bij elke spijbeldag gradueel afneemt en het aantal C-attest stijgt. Bij de leerlingen die negen halve dagen zonder toestemming wegbleven, mocht bijvoorbeeld amper 49% door naar het volgende jaar, terwijl ruim 8% moest dubbelen. Van de groep met 18 halve spijbeldagen slaagde nog maar 36% en bleef 13% zitten.

"Onschuldig afwezig zijn bestaat niet", zegt Gil Keppens. "We moeten op die nagel blijven kloppen. Elke dag spijbelen is er één te veel. Het zorgt voor een leerachterstand en die kan weer uitmonden in zittenblijven of vroegtijdig schoolverlaten. Het is de eerste keer dat we dat verband zo duidelijk zien."

In het schooljaar 2016-2017 waren 35.107 leerlingen uit het secundair onderwijs minstens 15 halve dagen niet op school. 

De Vlaamse Onderwijsraad raadt scholen aan om al na een halve dag afwezigheid met de ouders contact op te nemen. Lees er meer over in onze abonneezone. Proef nu 4 weken gratis.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • gaelle derinck

  Leer de jongeren wat ze nodig hebben in het echte leven veel dingen zijn te langdradig je zou de basis moeten weten bv gescheeenis Guldensporenslag gewoon weten wat het is of was. Wat heb he nodig belastingbrief invullen huurcontract nalezen sollicitatie brief maken reanimatie naaien koken basis elementen die je niet leert ik was ook een spijbelaar thuis liep het vierkant ben alleen gaan wonen aan 2 weken voor ik 17 was :-) me redding en geen school meer zalig was bevrijd

 • Christine Laevers

  Vaak is spijbelen een soort S.O.S. signaal : een jongere die zich op school dood verveelt en andere capaciteiten heeft, een jongere die heel gezond grenzen verlegt, of een jongere die de school niet meer aankan vanwege een ongezonde situatie thuis. Te weinig aandacht helaas! Dominique, Desiré en George : volledig met jullie eens! Sommige kinderen worden ofwel thuis kapot gemaakt ofwel in het klassieke onderwijs. Ook een spijbeldag is een leerdag met een behaalde eindterm.

 • Ebenezer Boemmel

  Een lineair verband dan nog wel. Ik zou dat eens graag wiskundig bevestigd zien!

 • Peeters Freddy

  1 dag spijbelen zou 1 dag geen kinderbeslag moeten zijn. Sommige hardleerse mensen kun je best raken in de geldbeugel.

 • eric maier

  Ze zouden beter de lessen op een interessantere manier brengen. Door het matte presenteren en soms echt oudbollige manier van het aanleren in het dicteren van hoe het werkt, doet menig student in slaap wiegen. Iets wat je elk jaar sinds decennia ziet. Een vrij strengen maar soms frivole manier van lesgeven maakt het juist interessanter en doet de aandacht stijgen.