Eén Brussels metrostation op drie ruikt naar urine

UNKNOWN

In 23 Brusselse (pre)metrostations hangt een storende urinegeur en is de luchtkwaliteit allesbehalve. Dat blijkt uit een onderzoek van de Brusselse sp.a-fractie die op vraag van parlementslid Jef Van Damme 66 (pre)metrostations onder de loep nam. De resultaten van 'metro-o-net' werden vrijdag voorgesteld. Hankar, de Brouckère, Beurs en Anneessens scoren het slechtst.

11 toiletten voor 66 stations
Van Damme stelde vast dat er slechts in 11 van de 66 stations een openbaar toilet aanwezig is. "Drukbezochte stations als Kunst-Wet of Schuman hebben geen toilet", aldus het parlementslid. "Bovendien laat de signalisatie te wensen over en iemand met een handicap kan slechts in drie toiletten terecht. Nauwelijks vijf toiletten hebben een goede beoordeling gekregen."

Ronduit smerig
Hoewel de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB volgens de sp.a-fractie inspanningen doet om de stations net te houden, zijn Anneessens, Beekkant, Beurs, Bockstael, Hankar, Herman-Debroux, Lemonnier en Zwarte Vijvers ronduit smerig. Klein zwerfvuil, kauwgum, graffiti, versleten vloeren en overvolle vuilnisbakken vormen de top vijf van netheidsproblemen.

Hangjongeren en bedelaars
Daarnaast kampen 19 van de 66 stations met hangjongeren of bedelaars die voor geluidsoverlast zorgen en de doorgang bemoeilijken. Ten slotte werd vastgesteld dat in 52 van de 66 stations geen steward aanwezig was. (belga/eb)