Eén Belg op de vijf leeft in armoede

thinkstock
Ruim 20 procent van de Belgen leeft in armoede. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat naar aanleiding van de internationale dag voor de uitroeiing van armoede morgen. Opvallend is dat 13,5 procent van de Belgen tussen 0 en 59 jaar in een gezin woont met een lage arbeidsintensiteit, waar dus niet of nauwelijks gewerkt wordt. Daarmee scoort ons land slechter dan het Europese gemiddelde.

In 2017 werd 22,5 procent van de bevolking van de Europese Unie bedreigd door armoede of sociale uitsluiting. Terwijl het cijfer tussen 2008 en 2012 nog steeg tot 25 procent, daalt het vanaf 2012 jaar na jaar. 

Ook in ons land daalde het aantal mensen dat in armoede leefde van 20,8 procent in 2008 tot 20,3 procent vorig jaar. We scoren dus beter dan het Europese gemiddelde, maar onze buurlanden doen het wel beter. In Nederland gaat het om een percentage van 17 procent, tegenover 17,1 procent in Frankrijk, 19 procent in Duitsland en 21,5 procent in Luxemburg. 

Iemand die in armoede leeft wordt door minstens een van de volgende voorwaarden getroffen: risico op armoede na sociale overdrachten (monetaire armoede), leven met een ernstig tekort aan middelen en in een gezin wonen met een lage arbeidsintensiteit.

In die laatste categorie doet ons land het met 13,5 procent opvallend slechter dan het Europese gemiddelde van 9,3 procent. Enkel Ierland (18,2 procent) en Griekenland (15,6 procent gaan ons voor). Dat is bovendien een stijging tegenover 2008, toen het om 11,7 procent ging.

Inkomen

Belangrijkste oorzaak van armoede is de monetaire armoede, dat wil zeggen dat het inkomen lager is dan de armoedegrens. Het aantal mensen dat in deze situatie zat, daalde vorige jaar (16,9 procent) tegenover 2016 (17,3 procent), maar steeg wel tegenover 2008 (16,6 procent). In deze categorie doet België het beter dan het Europese gemiddelde, al is er ook hier een stijging op te tekenen tegenover negen jaar geleden. Het gaat om 15,9 procent in 2017 tegenover 14,7 procent in 2008.

Ten slotte leven een op de veertien Europeanen met een ernstig tekort aan middelen. In België gaat het om 5,1 procent. Het gaat dan om mensen die hun rekeningen niet kunnen betalen, hun woning niet kunnen verwarmen of niet op vakantie kunnen gaan. Deze categorie is de enige waar er dalingen zijn vastgesteld tegenover 2008. In België gaat het om een daling van 0,5 procentpunt en in Europa van 1,6 procentpunt. 

Bekijk ook:

Armoede in Oostende is “pijnlijk”, geeft Vande Lanotte toe.
133 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fiona Van Camp

  Annie smith: over welke voordelen hebt u het? Verhoogd kindergeld is niet altijd. Sociale woning is een wachtlijst van 4 jaar. Vermindering bij nutsvoorzieningen krijg je alleen als je verhoogde tegemoetkoming hebt bij de mutualiteit wat niet iedereen krijgt ook al sta je op mutualiteit. Informeer u beter voor u reageert want u gelooft in sprookjes

 • Mario Bocque

  De dikke heren in de Wetstraat zullen wel niets te kort komen want die zorgen voor elkaar....dikke wedde en super royaal pensioen en het zoontje mag ze opvolgen ! Politiek is een familiebedrijf geworden. Het is alleen de werkende mens hier die mekaar constant afbreken i.d.p.v. mekaar te steunen.

 • Corina Thielen

  Dan moeten ze naar Brussel gaan in checken en dan gelijk weer weg gaan krijgen 300 euro op rekening gestort Jan 5 keer per week grote geld put daar

 • Don Tessers

  Je verdient nog net 1000 eur/mnd netto, je moet een huur betalen die ligt tussen de 350 en 550 eur, daarnaast nog gas en licht. Zie wat er over blijft om nog te eten. België is groot geworden door het Amerikaanse systeem door te voeren. Hoge werkdruk, kleine rust pause, lage lonen. De hele omzet werd op die manier de hoogte ingejaagd en de winsten daarmee ook hoger en dat jarenlang. Daarbij lagen de Belgische barea´s 20% lager dan die van omliggende landen.

 • Mario Bocque

  annie smith, leef maar eens van 940€ waar je tegenwoordige veel duurdere medicatie en huishuur dan nog eens moet van afgerekend worden. Dan is het geen luxe meer dat je water en elektriciteit verminderd wordt aangerekend. Eerst doen en dan kritiek geven. Ik heb ook meer dan 30 jaar gewerkt alvorens ik ziek werd. Haal gewoon die profiteurs eruit die met een slechte duim vinger, zogezegde slechte rug of teen proberen op een volle invaliditeit te geraken.