Een Belg op de drie kiest voor vakantie in eigen land

Beeld ter illustratie.
Henk Deleu Beeld ter illustratie.
Zo’n 41 procent van de Belgen wil de eigen streek en omgeving meer gaan ontdekken en appreciëren als een gevolg van de lockdown. Dat blijkt uit een onderzoek van Toerisme Vlaanderen op vraag van Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir. Ook wil 34 procent in de toekomst vaker met vakantie in eigen land. En 80 procent zegt dat ze drukbevolkte plaatsen liever links laten liggen. 

Toerisme Vlaanderen brengt de reisintenties van de Belgen in kaart. Het onderzoek wordt telkens om de twee weken herhaald en werpt zo ook licht op de evolutie van de reisintenties. De eerste twee peilingen zijn intussen achter de rug. De volgende peilingen staan gepland in juni en juli.

De eerste peiling vond plaats tussen 7 en 11 mei, de tweede tussen 22 en 27 mei. In die tussenperiode gingen de musea opnieuw open en vielen er ook beslissingen over de tweedeverblijvers en de zomerkampen. Een deel van de Belgen is door de coronacrisis afgestapt van zijn of haar vakantieplannen en heeft beslist om thuis te blijven. Vier op de vijf Belgen gaven aan dat ze voor de coronacrisis concrete reisplannen hadden voor deze zomer. Begin mei had slechts 44 procent van de Belgen nog concrete reisplannen voor deze zomer. Bij de tweede peiling is dat weer iets toegenomen, tot 54 procent.

"Voor corona droegen kustbestemmingen de voorkeur weg, waar Belgen nu vooral aangeven dat ze naar groene en landelijke omgevingen willen reizen. Meer dan terecht. Vlaanderen heeft prachtige natuurgebieden en die zullen we ook uitspelen tijdens de campagnes deze zomer", klinkt het bij minister Demir. 

Lees ook:

Dit zijn de tien langste en mooiste stranden van Europa waar social distancing geen probleem is (+)

Het ‘nieuwe’ ziekenhuis ná coronacrisis: “Niet overbodig om nu al na te denken over extra capaciteit bij uitbraak nieuw virus” (+)
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Nico Alberts

  Nu willen ze ineens allemaal in Belgie blijven en nemen ze de plaats in van de mensen die dit elk jaar doen

 • Monique Van Herck

  België mooi land of niet ,als wij alleen maar goed zijn om op het harde vochtige strand te zitten ,zal ik wel over de grens mijn centjes spenderen .

 • Erwin Vandriessche

  Men moet het niet ver zoeken om rust en het mooi te vinden, Belgie is een mooi land. Men moet enkel de moeite doen om het te willen ontdekken. En trouwens Corona of niet, mij zien ze dit jaar niet in het buitelland met die regeltjes! Dat ze hun toeristen ergens elders zoeken, vooral Griekenland kan van mij part failliet gaan in zijn toerisme!

 • Geert De Meyer

  Één op de drie heeft dus verstand in België. We zien dus hoe ver we gekomen zijn.

 • Emi De graeve

  thuisblijven en je huis in orde zetten, met mijn hobby's bezig zijn of genieten van de tuin en van de rust : dàt is voor mij ook een geslaagde vakantie. Ik wil niet tussen al het volk of toeristen gaan lopen en nog minder op een terrasje gaan zitten.