EDF Luminus legt opnieuw centrales stil

PHOTO_NEWS
Luminus legt opnieuw enkele kleinere centrales stil. Dat heeft het op één na grootste energiebedrijf van België bekendgemaakt. De procedure is opgestart. De stillegging is gepland vanaf 1 april 2015.

EDF Luminus gaat centrales in Izegem (22 MW) en Angleur (78 MW) tijdelijk buiten gebruik stellen. Het gaat om gascentrales. EDF Luminus verwijst naar de ongunstige context voor gascentrales. Er is minder vraag naar elektriciteit, een toename van hernieuwbare energie en overcapaciteit van het Europese productiepark. In het buitenland, onder meer Duitsland, draaien de steenkoolcentrales op volle toeren, ten nadele van de duurdere gascentrales. Steenkool is door de prijsdaling van CO2-emmissies goedkoper dan gas.

De centrale van Monsin (70 MW) wordt definitief stilgelegd vanaf 1 april 2015. Het gaat om een piekcentrale op stookolie, die na veertig jaar op het einde van zijn industriële leven is gekomen. De waterkrachtcentrale in Monsin blijft open.

EDF Luminus heeft de overheden in kennis gesteld van de plannen om de centrales vanaf 1 april 2015 te sluiten. Het gaat om kleinere centrales die nog amper actief zijn: Izegem draaide 5 uur in 2013, Angleur 22 uur. Monsin draaide 60 uur.

In het voorjaar maakte EDF Luminus bekend dat het de gascentrale van Seraing tijdelijk wil stilleggen. Dat zou gebeuren vanaf de komende zomer.

De vakbonden reageren ongerust op de sluitingsplannen. "Alle klassieke centrales zijn in gevaar", vreest Jan Van Wijngaerden van ABVV-centrale Gazelco. Hij waarschuwt voor bevoorradingsproblemen op termijn als België enkel inzet op hernieuwbare energie en geen klassieke centrales ter ondersteuning open houdt.