Ecolo wil onderzoek van Comité P naar politieoptreden op Koningsplein tijdens actie Extinction Rebellion

Baert Marc
Volksvertegenwoordiger Céline Thibaut (Ecolo-Groen) vraagt in een brief aan Kamervoorzitter Patrick Dewael om een onderzoek van het Comité P naar het optreden van de politie tijdens de actie van Extinction Rebellion op het Koningsplein op zaterdag 12 oktober. Dat schrijft l'Avenir.

"Er waren geen relschoppers of gemaskerde personen aanwezig, alleen maar burgers en families die om een goede toekomst op een bewoonbare planeet vroegen. We stellen uiteraard de rol van de politie niet in vraag, die moet toezien op het goede verloop van manifestaties en de neutrale zone moet bewaken, maar we stellen ons wel vragen bij het disproportionele machtsgebruik die dag. Daarom vragen we dat het Comité P het dossier naar zich toetrekt", zegt Thibaut in een mededeling.

Het Vast Comité van Toezicht op de politiediensten, kortweg het Comité P, treedt op als het externe controleorgaan van de politie en functioneert onder begeleiding van het federale parlement. Thibaut treedt straks toe tot de commissie die belast is met het toezicht op het Comité P.

Het onderzoek dat Ecolo verwacht, moet verantwoordelijken aanwijzen, maar ook leiden tot aanbevelingen voor een "meer proportionele en dus meer efficiënte aanpak door de ordediensten van de vele manifestaties die in Brussel plaatsvinden", zegt Thibaut.

Eerder maakte Brussels burgemeester Philippe Close al bekend er 
vier tuchtprocedures opgestart zijn naar het politieoptreden op 12 oktober.
55 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pieter arons

  Hun plan is om de economie stil te leggen en ecolo verdedigd ze? Wat voor partij is dit. Een partij voor de werkende mens nee zeker niet. Wat gaan ze doen als ze een fabriek bezetten ze gewoon laten doen want ja het klimaat.

 • leen hanssens

  Die jongeren moesten daar niet zijn.

 • Jean-luc Michiels

  Wie wit er nu nog politieman worden,ik sta daar niet stom van .

 • Erik De Smet

  Een dikke pluim voor de politie! Bewust de neutrale zone ingaan en dan de politie uitdagen... in een ander land hadden die een serieus pak rammel gehad en terecht! De politie moet alles maar gedogen van Links en Groen. Hoe kan je dan orde handhaven als je voor elke handeling op het matje wordt geroepen. De politie heeft die dag puik werk geleverd en het mag nog meer zijn van dat. Hopelijk gaat er dan terug wat respect komen voor onze wetten.

 • Theo Dereu

  Het gebruik van traangas, dat als alternatief gebruikt wordt om letsels te voorkomen, koppelen aan geweld ? Is er iemand van gestorven of heeft er iemand een ernstig letsel ? Nee toch. De actie van die agent was misschien overdreven maar geweld is iets helemaal anders. Die verwaande rebelletjes willen gewoon vrij spel bij hun anarchistische actie's. Niet aan toe geven.