Ecolo viert overwinning: “Het werk begint vandaag"

"Het werk begint vandaag." Die boodschap lanceerde Ecolo-covoorzitter Zakia Khattabi vandaag voor enkele honderden militanten en verkozenen in Cinema Palace in Brussel. De Franstalige groenen boekten op alle niveaus een overwinning, maar de campagne verliep ruw en Ecolo was vaak het doelwit van de MR. 

De aanvallen hebben blijkbaar sporen nagelaten. "Bepaalde partijen, bepaalde personen in bepaalde partijen, zitten in een parallelle wereld, die van de leugen, en ik weet niet hoe je daar uit raakt. Denken dat je zomaar eender welk wapen kan gebruiken in een debat, is niet mijn beeld van de democratie", stelde Waals fractieleider Stéphane Hazée in de marge van de bijeenkomst.

Geen veto

Toch spreken de groenen geen veto uit tegen de liberalen. Het is het programma dat telt, luidt het. "We willen meerderheden die het snelst en het verst vooruitgang boeken op de punten die centraal stonden in onze campagne: klimaat, sociale rechtvaardigheid, democratie", legt Kamerfractieleider Georges Gilkinet uit.

Na succesvolle gemeenteraadsverkiezingen neemt Ecolo terug zijn plaats in de verschillende parlementen in. "Vandaag hebben we een solide basis in de gemeenten, in alle parlementen en in Europa. De sokkel staat stevig", verklaarde covoorzitter Jean-Marc Nollet voor de militanten.

“Nederlaag voor democratie”

De verkiezingen vertaalden zich in Vlaanderen in een grote overwinning van Vlaams Belang. "De score van Vlaams Belang is een echte nederlaag van de democratie. Sommigen moeten nadenken over de verantwoordelijkheid die ze dragen voor deze zondag", vindt Khattabi. Ze hoopt alvast dat het succes van Vlaams Belang tot de parlementaire fracties beperkt blijft en niet naar de regeringen doorsijpelt.

Bekijk ook:
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Joël Bornbergen

    Ze gaan postjes verkiezen en ze noemen het een nederlaag voor democratie... Betekend toch dat de kiezer niet blij meer was met de huidige politiek en dat er verandering moet komen ! ongeloofelijk... Waar gaan we naar toe... Koning is wat van plan, dien vreest ook voor zen postje...

  • Paul Vanmaldeghem

    Het leugenpaleis van de Belgische politiek heeft gesproken. Lees de Franstalige pers eens na en dan zal je snel beseffen dat er met dergelijke mensen geen land te bezeilen valt, laat staan regeren. Binnen de kortste keren liggen massale boetes op tafel vanwege de Brusselse regering om Zaventem helemaal kapot te krijgen. De rest volgt.