Ecolo roept andere partijen op niet op N-VA te wachten: “Het enige wat ze willen is de situatie laten verrotten”

Ecolo-co-voorzitters Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane vanmiddag op de nieuwjaarsreceptie van hun partij.
BELGA Ecolo-co-voorzitters Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane vanmiddag op de nieuwjaarsreceptie van hun partij.
De Franstalige groenen van Ecolo hebben geen zin meer om te wachten op de N-VA in de federale regeringsvorming. Die partij wil enkel “het land vernietigen”, en wachten tot de N-VA zelf beslist om niet meer mee te doen, heeft geen enkele zin, zei co-voorzitter Jean-Marc Nollet deze voormiddag op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij. 

“Wie denkt dat de N-VA zichzelf zal uitsluiten, vergist zich”, aldus Nollet. Volgens hem zal de partij van Bart De Wever dat zelf nooit doen, aangezien de Vlaams-nationalisten volgens Ecolo maar één doel hebben: tijd rekken om “de boel te laten verrotten”. “Laten we de tijd niet in het voordeel spelen van zij die het land willen vernietigen”, aldus Nollet.

De val van de federale regering in december 2018, uitgelokt toen de N-VA uit de ploeg stapte uit onvrede met het VN-migratiepact, moet voor de andere partijen een duidelijke les zijn, zo zei Nollet nog. “Onthou die episode goed, en toon de N-VA niet gewoon uw andere wang. We weten waartoe ons dat leidt.” Wie nu toch nog de deur openlaat voor N-VA - lees: CD&V - draagt volgens Nollet “een zware verantwoordelijkheid”. 

En zelfs als N-VA in een regering wil stappen, zal dat zonder Ecolo zijn, aldus Nollet. “De richting die wij uit willen met het land is fundamenteel verschillend van die waar N-VA naartoe wil. Zij willen het land splitsen, wij willen het net een toekomst geven. Zij zijn klimaatsceptici, wij willen net een grote omslag voor het milieu. En wij willen absoluut een sterke sociale zekerheid.” Hij benadrukte ook dat de Vlaamse groenen op dezelfde lijn zitten: “zij die ons kunnen verdelen, zijn nog niet geboren.”

In een reactie vraagt CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten of het verantwoordelijk is zelfs niet te willen praten met een democratische partij over onder meer het optrekken van de laagste pensioenen tot 1.500 euro, “zoals overigens ook in ons programma staat”. “Met exclusieven los je geen politieke crisis op”, aldus Verherstraeten op twitter.
158 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Baeyens

  De Franstaligen denken nog altijd zoals Di Rupo het heeft verwoord op de VRT "la Belgique nous appartient". Spijtig genoeg zijn er nog altijd Vlaamse trado-partijen die zich gewillig laten leiden door dat waanidee. Zij willen 'verbinden' om met hun partij het hoofd boven water te houden. Maar het 'Belgisch experiment' zou sneller aflopen kunnen zijn dan gedacht als die partijen het confederalisme nog lang blokkeren.

 • Johnny Deketel

  De Waalse Groenen kunnen niet wachten om voor de eerste keer ook mee aan de vetpotten te mogen zitten! En dan nog op kosten van de Vlamingen, beter dan dat word het niet!

 • danny janssens

  Marc Castermans als er een partij is die een cordon optrekt rond NVA is het wel de NVA zelf. Ze liggen met heel Wallonie overhoop en in Vlaanderen met zowel alle partijen (OVLD, Groen, VB). Ook niet vergeten dat NVA de stekker getrokken heeft uit de vorige Zweedse regering. Het is mij dan ook een raadsel waarom CDV zich aan NVA blijft vastklikken

 • danny janssens

  Zelfs ingeval na confederalisme Vlaanderen over 10 miljard zou beschikken jokke dan zou de gewone man de laatste zijn die hiervan voordeel zal ondervinden. In plaats van 12 miljard zal er dan 22 miljard worden doorgesluist naar rijken en bedrijven, terwijl de lonen nauwelijks stijgen en de pensioenleeftijd wordt opgetrokken naar 70 of 75. Mooie toekomst voor onze kinderen!

 • vanaeken jokke

  Hopelijk nieuwe verkiezingen Mariotti dan kunnen de Walen op hun kop gaan staan confederalisme of splitsen.VB en NVA halen op dit moment 50 % en daar komt minsten 5 tot 10 % BIJ.Denkt gij echt dat de Vlamingen hun geld in die bodemloze put blijven dumpen .Jaarlijks 10 miljard waar ze geen enkele verantwoordelijkheid moeten voor afleggen wat ze met de miljarden gedaan hebben.Hoeveel scholen ziekenhuizen bejaarden tehuizen invaliden zouden er kunnen geholpen worden met jaarlijks 10 miljard.