Ecolo legt MR en PS extra groene eisen voor

Jean-Marc Nollet (Ecolo) en Elio Di Rupo (PS).
BELGA Jean-Marc Nollet (Ecolo) en Elio Di Rupo (PS).
Ecolo heeft de onderhandelaars van de PS en MR in de Waalse regeringsvorming bijkomende groene eisen voorgelegd. Dat bericht Le Soir op basis van een document dat de krant kon inkijken.

De Waalse groenen "gaan verder en forser", dan bij de vastgelopen klaproospiste, waarbij PS en Ecolo een minderheidsregering zouden vormen met steun van leden uit de oppositie. Sinds het vastlopen van die piste praten de twee linkse partijen met de MR.

Ecolo legt nu forsere eisen op tafel onder meer inzake afvalbeheer, met een strategie om plastic te bannen tegen 2030. "Tegen 2022 zal plastic voor eenmalig gebruik en waarvoor een alternatief is, gebannen worden. (...) Het verbod op plastic tassen zal tegen 2020 uitgebreid worden naar plastic verpakkingen van fruit en groenten", klinkt het in het document. En ook van de bedrijven eisen de groenen milieuvriendelijkere productieprocessen.

Wat energie betreft, willen de Waalse groenen "zo snel mogelijk de productie van hernieuwbare elektriciteit ontwikkelen, door alle elektriciteitsgebruik beter te integreren, met name nieuw gebruik zoals elektrische voertuigen, warmtepompen, opslag, ...". Inzake landbouw eisen ze de oprichting van een "ministerie van Landbouw en Voeding", met ook bevoegdheden zoals de voedselketen. Met betrekking tot mobiliteit willen de groenen een milieuvriendelijker openbaar vervoer en een strategie voor het gebruik van de fiets.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Lepoudre

  Politiek is geven en nemen, maar aub in verhouding tot het democratisch stemmenaantal. Wat zouden ze zeggen van "ja, akkoord en als tegenprestatie geen financiële transfers meer van Vlaanderen naar Wallonië"?

 • danny janssens

  ze spelen het spel net als Vlaams Belang : wij zijn de grootste winnaars in Wallonie dus plooien naar onze eisen

 • Benny Winters

  Als de Walen hun rekeningen zelf betalen, doen ze maar. Ik vrees echter dat ze hun groene factuur naar Vlaanderen zullen sturen.

 • nico ramaekers

  de groenen zitten al decennia langs in een alternatieve dimensie qua energiebeleid...Ze zijn anti de groenste oplossing: kernenergie

 • Leo Marien

  Eisen doen ze bij groen graag en veel, ben eens benieuwd of ze volgende verkiezingen de kiesdrempel nog halen. Ze hebben er daar in Wallonië voor gekozen, succes ermee!!