Ecolo en MR willen niet dat Van Langenhove Kamervoorzitter bijstaat bij beëdiging

 Écolo-covoorzitter Zakia Khattabi. Foto rechts: Aanstaand Kamerlid Dries Van Langenhove is gisteren formeel inverdenking gesteld wegens vermeende inbreuken op onder meer de racismewet, de negationismewet en de wapenwet.
belga Écolo-covoorzitter Zakia Khattabi. Foto rechts: Aanstaand Kamerlid Dries Van Langenhove is gisteren formeel inverdenking gesteld wegens vermeende inbreuken op onder meer de racismewet, de negationismewet en de wapenwet.
De gisteren in verdenking gestelde Dries Van Langenhove assisteert als jongste verkozene donderdag de Kamervoorzitter bij de installatievergadering. Als het van Ecolo-covoorzitter Zakia Khattabi afhangt, komt het niet zover. Als de Schild & Vrienden-voorman optreedt als assistent bij de beëdiging van de volksvertegenwoordigers, is dat voor de Franstalige groenen onacceptabel. Ook de Franstalige liberalen van MR sluiten zich daarbij aan.

Patrick Dewael (Open Vld) zit donderdag de installatievergadering van de nieuwe Kamer voor.  Hij is het Kamerlid met de meeste anciënniteit. De huishoudelijke regels van de Kamer stellen dat de voorzitter wordt bijgestaan door de twee jongste verkozenen, respectievelijk Van Langenhove (26) en PS-verkozene Melissa Hanus, beiden 26.

De  inverdenkingstelling van Van Langenhove wegens vermeende inbreuken op onder meer de racismewet, de negationismewet en de wapenwet, dreigt het imago van de Kamer nog verder te bezoedelen, zegt Khattabi in een gesprek met het persagentschap Belga.

Van Langenhove werd gisteren verhoord in kader van het onderzoek rond Schild & Vrienden. Volgens het parket Oost-Vlaanderen werd hij formeel in verdenking gesteld, en dat drie dagen voor de installatievergadering van de Kamer, waar dus een prominente - of op zijn minst een zeer zichtbare - rol voor Van Langenhove weggelegd is.

“Instelling niet laten bevuilen”

Maar als het van Ecolo afhangt, komt het niet zover. “Met deze inverdenkingstelling wordt het stilaan onaanvaardbaar. We kunnen onze instelling niet nog eens laten bevuilen”, zegt covoorzitter Khattabi. Ze brengt in herinnering dat Van Langenhove onder voorwaarden is vrijgelaten, en dat een van die voorwaarden erin bestaat dat hij een geleid bezoek moet brengen aan de Dossinkazerne in Mechelen.

De MR sluit zich bij Ecolo aan. “Ik steun dit voorstel van Ecolo, rekening houdend met de feiten van racisme waarover het parlementslid in verdenking is gesteld. Ik hoop dat de verschillende fracties tot een akkoord kunnen komen”, zegt ontslagnemend minister Denis Ducarme (MR) op Twitter. Fractieleider David Clarinval heeft gevraagd dat de juridische diensten van de Kamer een nota klaarstomen over de mogelijkheden om Van Langenhove die rol te ontnemen.

Van Langenhove raakte op 26 mei als onafhankelijke kandidaat verkozen op de Vlaams-Brabantse lijst van Vlaams Belang. 
115 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Van Loo

  Dus volgens Ecolo en MR ben je niet langer onschuldig tot het tegendeel is bewezen? En dan zijn de partijen aan de rechterzijde gevaarlijk?

 • danny janssens

  Vrouwelijke aanhangers moeten eens een aantal filmpjes bekijken op You Tube over Schild en Vriend. Deze beweging is niet als racistisch en nazistisch maar ook sexistisch. Vrouwen die carriere willen maken worden afgeschilderd als hoeren en een goede vrouw is een vrouw die haar mond houdt en danst naar de pijpen van de man.

 • Jean Pollet

  hun eigen gestemde wetten in vraag stellen ? als het hun niet uitkomt .Democratie ten top ( wat als hij onschuldig ? ) netelig probleem

 • Erwin Schauvliege

  Wanneer komt er een einde aan de Waalse suprematie ? Waarom blijven de zogenaamde Vlaamse centrumpartijen dit tolereren ? Waarom ?

 • Ronny Van Cleempoel

  Dat is wat vlaamse de linkse partijen wilde. Hun waalse collega's mee de boel laten opjutten. Gewoon om VB te wreken. Vroman wat heeft dat te maken met terrorisme ? Links zijn de terroristen sukkelaar. Want die zetten aan tot haat ,en de media speelt dat spelletje vrolijk mee.