E40 opengesteld rond 19.10u

BELGA
De E40-autosnelweg tussen Gent en Brussel is sinds 19.10 uur weer volledig open voor het verkeer. Dat meldt de federale wegpolitie. De snelweg was ter hoogte van Groot-Bijgaarden afgesloten sinds 10.00 uur maandagvoormiddag nadat drie vrachtwagens op elkaar waren ingereden en waren uitgebrand. Het ongeval kostte het leven aan een Britse truckchauffeur en zorgde de hele dag voor ernstige verkeershinder op de E40. Tientallen bestuurders stonden ook urenlang vast op de E40 tussen de afrit Ternat en de plaats van het ongeval.

De vrachtwagenchauffeur die om het leven is gekomen, was een Brit. Dat meldt het parket Halle-Vilvoorde. De man zat in de tweede van de drie vrachtwagens en vervoerde voertuigonderdelen in zijn truck. De chauffeur van de eerste truck was een Roemeen, die PVC-korrels vervoerde. De derde vrachtwagen transporteerde een hoogtewerker en werd bestuurd door een Belg.

De juiste oorzaak van het ongeval is nog onduidelijk. Het parket heeft een verkeersdeskundige aangesteld maar die heeft zijn onderzoek nog niet kunnen afwerken en moet dinsdag opnieuw ter plaatse gaan, om onder meer de remsporen te bekijken. Hij zal ook de verongelukte trucks zelf onderzoeken.

Banden explodeerden door hitte
Intussen is wel duidelijk dat de ontploffingen die tijdens de brand te horen waren, de banden van de vrachtwagens waren. Die ontploften door de hitte die het vuur veroorzaakte.

Door het ongeval was de E40-autosnelweg in beide richtingen onderbroken. Kort voor 12.00 uur werd de snelweg in de richting van Gent vrijgegeven, nadat de brand volledig geblust was. In de richting van Brussel bleef de E40 wel de hele dag afgesloten voor het verkeer. De hulpdiensten moesten eerst het overleden slachtoffer uit de wrakken bevrijden en nagaan of er geen andere slachtoffers tussen de verhakkelde trucks zaten. Pas toen dat gebeurd was, konden de hulpdiensten de vrachtwagens wegtakelen en de lading die de vrachtwagens verloren hadden, opruimen. Eén vrachtwagen vervoerde PVC-poeder, dat door de Civiele Bescherming moest overgeladen worden. Kort voor 17.00 uur waren zowel de wrakken als de lading weggehaald en werd vanaf Ternat één rijstrook opengesteld.

Kijkfile
Het ongeval heeft de hele dag voor zware verkeershinder gezorgd. De federale wegpolitie en het Verkeerscentrum raden het verkeer naar Brussel al de hele dag aan om alternatieve routes te nemen. Desondank staat er op de E40 naar Brussel een file die tot voorbij Aalst reikt. In de richting van Gent begint zich sinds enige tijd ook een kijkfile te vormen ter hoogte van het ongeval. Ook op de lokale wegen in Ternat en Dilbeek is het al de hele dag aanschuiven.

Het verkeer moest immers de E40 verlaten via de afrit Ternat en de meeste automobilisten en vrachtwagenchauffeurs volgden vanaf die afrit de de Assesteenweg en vervolgens de Ninoofsesteenweg om dan in Dilbeek de Brusselse Ring opnieuw op te rijden, wat op dat traject voor fikse vertragingen zorgt.