E34 na avondspits ook richting Antwerpen volledig afgesloten

Jef Van Nooten
De E34 in Retie zal na de avondspits ook richting Antwerpen volledig worden afgesloten. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Richting Nederland is de snelweg er al de hele dag dicht, nadat er vanochtend een vrachtwagen met LPG-tank kantelde.

Omstreeks 10 uur kwam een vrachtwagen van een Duits bedrijf op de E34 richting Nederland ter hoogte van Retie om een nog onduidelijke reden op zijn zijkant terecht. Meteen werd de snelweg volledig afgesloten in de richting van Nederland. 

Het verkeer dat achter de tankwagen vastzat, werd onder politiebegeleiding teruggebracht naar de afrit van Oud-Turnhout. De laatste voertuigen konden pas omstreeks 13.30 uur de snelweg verlaten, aangezien het moeizaam manoeuvreren was door het grote aantal vrachtwagens dat vaststond.

Doordat de vrachtwagen een lading LPG vervoerde, moet een gespecialiseerde firma voor de takeling zorgen. Tijdens de takelwerken wordt een perimeter van enkele honderden meters ingesteld, waardoor ook de snelweg richting Antwerpen zal afgesloten worden.

"Even sprake van klein lek"

De ingedeukte cabine van het voertuig kon intussen wel al losgekoppeld worden van de tank en kon alvast afzonderlijk getakeld worden, stelt het Verkeerscentrum. De LPG-tank moet echter door specialisten verwijderd worden. "Er was ook even sprake van een klein lek, maar dat euvel was snel opgelost en er is geen gevaar voor de omgeving", zegt Peter Bruyninckx van het Verkeerscentrum.

Berging

Aanvankelijk dacht men eraan om de berging van de gastank nog in de namiddag te laten plaatsvinden, maar uiteindelijk werd besloten pas na de avondspits over te gaan tot de takelwerken. "Pas dan gaat de snelweg ook dicht richting Antwerpen", zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.

Een speciale kraan die bij het takelen moet assisteren, raakt namelijk niet ter plaatse door de enorme verkeersdrukte in de omgeving. Dat het ledigen van de lpg-tank en het takelen pas na de avondspits kan gebeuren, betekent meteen ook dat er in het duister zal moeten worden gewerkt. Dat kan volgens het Verkeerscentrum tot gevolg hebben dat de rijbaan richting Antwerpen uit veiligheidsoverwegingen gedurende lange tijd zal moeten worden afgesloten.

Richting Nederland blijft de snelweg sowieso dicht tot na de afhandeling. "Richting Nederland blijft het verder aan te raden de omgeving te vermijden en voor de E19 te kiezen, aangezien het op de omleidingsroute en voordien al op de E34 zelf erg druk is."