E314 in Maasmechelen weer vrijgemaakt na kettingbotsing met vijf auto's en drie vrachtwagens, één dode

Toon Royackers
De E314 in Maasmechelen richting Nederland is weer vrijgemaakt, maakte het Vlaams Verkeerscentrum vandaag rond 12.30 uur bekend. De twee rijstroken waren sinds 6 uur versperd door een dodelijke kettingbotsing die het gevolg was van een brandende carnavalswagen, onder de E314. 

Onder de brug in Maasmechelen stonden carnavalswagens geparkeerd, en die zijn om een nog onbekende reden in brand gevlogen, wat voor zware rookontwikkeling en -hinder heeft gezorgd. Bestuurders werden door de zwarte rook totaal verrast. "Richting Nederland gebeurde daarop een ongeval met drie vrachtwagens en vijf personenwagens", zegt Peter Bruyninckx van het Verkeerscentrum. "Er vielen vier gewonden, die naar het ziekenhuis werden overgebracht."

Felle rook

De rookhinder maakte bovendien dat de weg ook richting België enige tijd afgesloten werd, meldt het Vlaams Verkeerscentrum. De aanrijding veroorzaakte grote verkeersellende. Er ontstond een kilometerslange file. Het verkeer tussen de afrit van de E314 in Maasmechelen en de plek van het ongeval in Kotem zat urenlang vast. Nadat de rijstroken rond 12.30 uur na de takelwerkzaamheden volledig waren vrijgegeven, moest het verkeer vanuit Lummen nog rekening houden met 45 minuten file. De N78, de Rijksweg tussen Maasmechelen en Lanaken, was ook volledig verzadigd. Uit onderzoek van het Agentschap voor Wegen en Verkeer blijkt dat de stabiliteit van de snelwegbrug nog in orde was, ondanks de hitteontwikkeling van de brandende carnavalswagen. 

Politie-onderzoek

 Politie en gerecht zijn een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand aan de carnavalswagen. Het is nog niet duidelijk of het om een accidentele brand gaat, dan wel of er kwaad opzet mee gemoeid is. Naast de uitgebrande praalwagen stonden nog twee andere carnavalswagens. Die bleven gevrijwaard.

Een heel eind verderop op de E314, in Wilsele, gebeurde eveneens een ongeval. Automobilisten moeten daar rekenen op een uur extra vanaf Aarschot. Het Vlaams Verkeerscentrum raadt aan om via Antwerpen om te rijden, maar waarschuwt dat ook daar files staan.

Komende zondag, tijdens de carnavalstoet in Kotem, mogen onder de E314 wel auto's staan, maar alleen voor de toeschouwers van de stoet. Er moet dan een bemande brandweerpost staan. Voor de rest van het jaar is een parkeerverbod van kracht. Een Nederlandse carnavalsvereniging had er toch een praalwagen geparkeerd, die woensdagochtend dus vuur vatte.
22 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jan Sierens

  Afstand houden is een veiligheidsprincipe om erger te voorkomen als iets misloopt. Velen, zowel truckers als automobilisten, houden hun er niet aan. De gevolgen zijn niet enkel voor hen maar ook degene waar ze op in rijden. Hoe vaak komt er geen wagen of vrachtwagen op enkele meters van je gat plakken op de autostrade of gewone weg? Steek je pink op als ik zo'n kontlikker ziet. Het enige probleem is dat je vlug kramp zal hebben omdat je het constant moet doen.

 • Eddy Van der Vliet

  In 8 van de 10 gevallen zijn de truckers in fout door met vanalles bezig te zijn en veel te dicht op de voorganger te rijden. Dit weekend nog een afrit moeten verder rijden omdat ik niet kon invoegen. Vansteenkiste is degelijk een trucker, mss een van de weinigen die de wegcode volgen maar hij kan niet ontkennen wat ik en anderen zeggen. + er is ook een soort autobestuurder die alle regels aan hun laars lappen om nog te zwijgen van de werkgevers v/d truckers.

 • Joske Keyre

  @Eddy Ramaekers: De enige oplossing is minder regels en die effectief controleren met politie (anoniem) op de baan zodat alle weggebruikers zich terug met hun voertuig en de weg gaan bezighouden. Want het is niet ongeloofelijk maar degoutant hoe velen zich in het verkeer begeven, opletten is er niet bij, gsmmen daarentegen... En niet enkel vrachtwagens... van voetganger tot politie zelf.

 • Roy Bemelmans

  Voor de mensen die de carnaval wagens viseren. Ik woon al 24 j lang in het dorpje kotem, die wagens worden daar al 30 jaar lang gestationeerd, er staan ook bomen en huizen vlakbij die wagens en dus ook onder die snelweg, wat als deze in brand stonden. Die mensen uit hun huis zetten en afbreken ? Eerst oorzaak van de brand en dan zagen oke.

 • Giovanni Gravano

  Hoe rijden die camions ook van links naar rechts en slapend achter het stuur goed gezegd jacques