E-commerce haalt bezem door winkelstraat: 10.000 winkels minder in 10 jaar

Leegstand in de Schuttershofstraat in Antwerpen. Veel winkels vertrekken uit de chique winkelstraat.
Photo News Leegstand in de Schuttershofstraat in Antwerpen. Veel winkels vertrekken uit de chique winkelstraat.
De Vlaamse en Brusselse winkelstraten daverden de voorbije tien jaar op hun grondvesten. Het aantal winkels zakte met 15 procent. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Locatus waarover De Tijd zaterdag bericht. Er zijn nog 54.221 winkels in de twee regio's, 9.703 minder dan in 2009.

De stads- en dorpscentra staan het meest onder druk. Zij verloren 17 procent van hun winkels. Dat is deels te verklaren doordat langs drukke invalswegen nieuwe winkels verschenen.

Vooral de mode- en elektrowinkels sloten de deuren. In totaal verdwenen de afgelopen tien jaar meer dan 2.200 kleding- en modewinkels. De grootste procentuele daling zit bij de talrijke elektrozaken die de afgelopen jaren de deuren sloten. Liefst 35 procent van de winkels in die sector ging verloren.

Een eerste belangrijke oorzaak is de e-commerce. In het voorbije decennium leerden webwinkels als Bol.com, Coolblue en Zalando de Vlamingen en de Brusselaars online te kopen. Dat veroorzaakt een sneeuwbaleffect. Webwinkels halen passanten weg uit de winkelstraat. Dat heeft gevolgen voor winkels die niet actief zijn met producten die mensen in groten getale online kopen, zoals kleding en elektronica.

Daarnaast zijn shoppers niet meer bereid de prijzen te betalen die ze tien jaar geleden betaalden. Daardoor maken goedkope ketens opgang.
62 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Rompaey

  Minder auto's in het centrum, minder kopers, minder verkoop, meer sluitingen.

 • Hans Plas

  De reden is dat de middenstand kapot móét. Alleen nog grote spelers met grote magazijnen waar ze hun stock dumpen. Daar een schijnzelfstandige manager in die voor iets meer dan een arbeidersloon de zolen van zijn schoenen slijt. Service? Nope. Productkennis? Nope. Aanbevelen wat dringend uit stock moet.

 • jean-pierre rejek

  Als ik met mijn WC rollen een km moet lopen tot aan de parking en 2 Euro per uur moet betalen wat zegt ge dan daaaag,waarom is hier alles 4 keer duurder dan in buitenland hé en dan nu mekkeren er word niets meer gekocht in de stad ,ik zou zeggen plant groen boompjes goed voor de klimaat .

 • Raoul Rouma

  Ok, voor een klein beetje E-commerce maar alle steden zijn in het zelfde bed ziek. Verkeersvrij, te dure overvolle parkings. Te hoge huurprijzen en steeds maar mekkeren tegen die autobestuurder. Zones si, zones la en je moet hogere studies gedaan hebben om uw bestemming te bereiken. Dus alle middelen zijn goed om die winkels het leven zuur te maken, alles is leeg gemolken. Groen! Mortsel is het voorbeeld hoe het niet moet, van levendige stad met veel mooie winkels tot een dood gat.

 • victor vandesande

  En bovenop de hoge huren het gebrek een of veel te dure parkings. Mensen moeten soms 30 linuten zoeken naar een parking. Leuven heect dan bv shittle bussen maar geen hond die dat gebruikt. En dan zijn de stadsbesturen verwonderd dat de centra leeglopen ...