Dyab Abou Jahjah neemt met 'be.one' deel aan verkiezingen

Initiatiefnemer Dyab Abou Jahjah en oud-journaliste Hilde Sabbe stellen be.one voor.
BELGA Initiatiefnemer Dyab Abou Jahjah en oud-journaliste Hilde Sabbe stellen be.one voor.
De nieuwe partij van Dyab Abou Jahjah zal onder de naam 'be.one' deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 en de parlementsverkiezingen in 2019 in Vlaanderen en Brussel. Dat is woensdag bekendgemaakt op een persconferentie. De partij van Abou Jahjah wordt gesteund door onder anderen oud-Agalev-senator en Gents gemeenteraadslid Meryem Kaçar en oud-journaliste Hilde Sabbe. De partij profileert zich als een post-kapitalistische partij die pleit voor radicale gelijkheid en werk, basisonderwijs en huisvesting als rechten voor iedereen ziet.

De partij onthulde woensdagnamiddag haar naam en programma in aanwezigheid van een aantal kandidaten, zoals journaliste Hilde Sabbe, Gents advocaat en woordvoerder van de Groene Moskee Ercan Tok, die ook docent aan het Ghent Institute for International Studies aan de UGent is. In afwachting van een partijcongres functioneren Kaçar en Abou Jahjah als coördinators van de partij. Dat congres moet ook een programma goedkeuren, vandaag bestaat er enkel een visietekst.

Grote steden

Be.One wil bij de komende lokale verkiezingen zeker in een aantal grote steden opkomen, zoals Antwerpen, Gent, mogelijk Mechelen en nog enkele Limburgse grotere steden. In Brussel zal de partij in een aantal grotere gemeenten opkomen. Er lopen ook nog gesprekken in enkele Waalse steden, maar er zullen enkel lijsten worden ingediend in waar er voldoende kandidaten en aanhang zijn, verduidelijkte Abou Jahjah. Bij de parlementsverkiezingen is het bedoeling om zowel een Nederlandstalige als Franstalige lijst in te dienen.

De partij gaat voor radicale gelijkheid op het vlak van gender, afkomst en sociale achtergrond. Be.One pleit voor genderpariteit in de overheidsinstellingen. Bedrijven, die meedingen voor overheidsaanbestedingen dienen aan bepaalde gendervoorwaarden te voldoen.

Op sociaal-economisch vlak moet er een taxshift van de zwakste naar sterkte schouders gaan. Grote bedrijven en multinationals dienen zwaarder belast te worden, terwijl de belastingen van kmo's verminderd moeten worden. Voorts staat Be.one achter een ecologische transitie en is ze ideeën zoals lokale munten genegen.

De partij staat ook achter de scheiding van staat en kerk, maar niet zozeer naar het Frans model van de "laïcité", maar eerder naar het Brits model "waar het er relaxer aan toe gaat", stelde Abou Jahjah. Tenslotte trekt be.one ook de kaart van een eigen beleid voor Brussel. Vandaag staat Brussel nog te vaak onder de voogdij van Vlaanderen en Wallonië, klonk het. Zo is er nood aan een eigen Brussels onderwijsbeleid. 

Gents gemeenteraadslid Meryem Kaçar naast Dyab Abou Jahjah.
BELGA Gents gemeenteraadslid Meryem Kaçar naast Dyab Abou Jahjah.
BELGA
BELGA29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Heyse Michel

  Is dat dezelvde die in een intervieuw zij dat elke amerikaan die in een leikzak trugkwam uit het midden oosten een goede amerikaan was ? Mmm toch even oppassen met deze held van de rede.

 • Ronald Van Roy

  De man die vindt dat Belgen die problemen hebben met andere gewoonten maar moeten opstappen. En enkele domme naïeve kiekens erbij die zo politiek correct willen zijn dat hun kleinkinderen de boerka zullen dragen.

 • Roger Deprez

  Al van alles gedaan en nooit een fatsoenlijk resultaat, weet nog dat hij onze samenleving wilde ontwrichten en moslim jongeren opriep om in opstaand te komen. Uitschot van onze samenleving en nu in de politiek, de kwaliteit gaat er zeker niet op vooruit.

 • Claude Sanders

  Schandalig dat iemand die de Belgische nationaliteit verkregen heeft onder valse voorwendsels (zijn leven was in gevaar !!! in zijn land) nu een politieke partij kan oprichten met medewerking van een paar onnozelaars en naïevelingen. Was hij maar in Libanon gebleven.Mijn stem gaat naar niemand meer,ik ben 71jaar het is genoeg geweest en ik wens dat velen mijn voorbeeld zullen volgen.

 • cmma Depreter

  Hoe komt dat eigenlijk? Wie zit achter die oproerkraaier? Geen islam in België ! Zien jullie het gevaar niet?