DVZ verzuipt in het werk door nieuwe Europese regel

Archiefbeeld.
BELGA Archiefbeeld.
Een nieuwe regeling rond arbeidsmigratie geeft extra werk aan de Dienst Vreemdelingenzaken. Die schuift een deel van zijn taken dan weer door naar de gemeentebesturen, schrijft De Morgen.

De single permit, een Europese regeling die België in januari invoerde, moest het eenvoudiger maken voor niet-EU-burgers om hier te komen werken. Het gaat om een verblijf langer dan 90 dagen, en het zijn voornamelijk hogere profielen, zoals ingenieurs uit de VS of India.

"Na vijf maanden is de vaststelling duidelijk: de dienst Lang Verblijf beschikt niet over voldoende human resources en technische middelen om deze nieuwe procedure te beheren", schrijft directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken Freddy Roosemont deze week aan de gemeentebesturen. Volgens de woordvoerder vroeg DVZ al onder staatssecretaris Theo Francken (N-VA) 20 extra personeelsleden voor de invoering van de single permit, maar zijn die nooit gekomen. Met een regering in lopende zaken is er geen kans meer op extra personeel, en dus ziet DVZ zich genoodzaakt tot interne verschuivingen.

In 2018 reikten gemeenten 86.523 verblijfsdocumenten uit voor EU-burgers. Daarvan passeerden 66.000 dossiers langs DVZ. Die zal DVZ voortaan alleen nog onderzoeken bij vermoedens van fraude, misbruik, inbreuken op de openbare orde of tekenen van radicalisering.

Volgens de krant deden verschillende gemeenten deze week al hun beklag bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jos theys

  Bij defensie zijn officieren die met pensioen MOETEN van 51, 55, 56 jaar. Geef ze de toelating om te werken en versterk DVZ.

 • Danny Govaerts

  Het gebrek aan controle zal snel bekend zijn in de wereld. Weer een kanaal voor mensen smokkelaars om te gebruiken. O wat maken ze het die gasten toch gemakkelijk in Europa. Zeker om het getal van 50 miljoen nieuw komers van buiten Europa te halen in de volgende tien jaar zo als van Rompay destijds het industriële te kort aan werkkrachten voor stelde .

 • Lucien Mertens

  Het is de dienst(en) allemaal al lang boven het hoofd aan het groeien, maar dat wil men gewoon niet weten.

 • Ray Van gucht

  Heb ooit gezien hoe DVZ werkt ,in antwerpen zit 3 man en een lege zaal met mensen dieeen probleem hebben . Na een kwartier mag je binnen komen ,maar een duidelijk antwoord op een vraag geeft men niet !

 • wim Goossens

  Ik zou zeggen : confederaliseer deze dienst, neem het dubbele aan personeel aan, daardoor gaan, wij Vlamingen, een volledige DVZ betalen, wat minder kosten dan een federale dienst die voor het land werkt ... Volgt iemand de redenering over confederalisme, dat alleen het gat van 10miljard + 1 miljard nog zal doen vergroten ???