DVZ kon meer weten over gerechtelijk parcours van uitgezette 'most-wanted' crimineel, suggereert Geens

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V).
BELGA Minister van Justitie Koen Geens (CD&V).
De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) had meer kunnen weten over de gerechtelijke stappen die de Albanese crimineel Safet Rustemi nog boven het hoofd hingen in ons land. Dat viel af te leiden uit verklaringen die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vandaag in de Kamer heeft gegeven. De oppositie haalde daarop fors uit naar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Er is de voorbije dagen al heel wat inkt gevloeid over de vrijlating onder borg van Rustemi, een 33-jarige Albanees die illegaal in het land verbleef, met heel wat misdadige feiten op zijn kerfstok. Hij liep daarvoor - deels bij verstek - in totaal 22 jaar cel op en prijkt op een 'most wanted'-lijst, maar werd intussen uitgewezen naar zijn land van herkomst.

Staatssecretaris Francken verklaarde eerder dat de DVZ niet was ingelicht door justitie of politie over het gerechtelijk parcours dat Rustemi nog moest afleggen. Daarom deed de dienst wat de wet hem voorschrijft, namelijk een illegale crimineel uitwijzen, aldus Francken. Advocaat Sven Mary stelde gisterenavond echter dat de DVZ wel degelijk meer had kunnen weten en dat bleek vandaag ook uit het antwoord van Justitieminister Geens tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

Op vragen van Monica De Coninck (sp.a), Katja Gabriëls (Open Vld) en Hendrik Vuye (Vuye & Wouters) legde hij uit dat bij de overdracht van Rustemi uit de gevangenis van Sint-Gillis naar het gesloten centrum van Brugge, zijn opsluitingsfiche werd meegegeven waarin de vrijlating onder borg vermeld stond. "Men verzekert mij dat DVZ toegang heeft tot de databank van Gevangeniswezen", stelde Geens nog. DVZ heeft overigens geen advies gevraagd aan het openbaar ministerie, al is dat enkel verplicht in terreurzaken.

Forse kritiek op Francken

De minister kondigde aan dat hij met staatssecretaris Francken en de bevoegde diensten overleg zal plegen. Dat moet leiden tot een betere samenwerking tussen Justitie en DVZ over niet-veroordeelden die niet worden verdacht van terrorisme en die geen verblijfstitel hebben.

In haar repliek viel De Coninck fors uit naar Francken, die vanop de regeringsbanken het antwoord van Geens beluisterde. "U laat criminelen vrij. U geeft ze een vrijgeleide om naar het buitenland te gaan. Lees het verslag en doe uw werk", beet ze de staatssecretaris toe. Vuye kon slechts één zaak concluderen: "De DVZ faalt". "Al die recordtweets zijn eigenlijk fake news. Gepimpte cijfers die de straffeloosheid moeten verbergen."

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
Photo News Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).56 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bernaerts Diane

  Typisch Theo Tweet en typisch NVA, hé: al wat goed gaat, is zijn verdienste; als het misloopt, is het de schuld van iemand anders.

 • jack vandenhende

  Geens schuift weer eens de hete appel door , omdat hij zoals altijd hier niet voor bevoegd is , zoals voor alle zaken waar zijn naam genoemd word . Ik neem dus aan , dat als Geens zich telkens onbevoegd verklaard , hij eigenlijk onbekwaam of zeer misbaar is .

 • Fredien Vandervekens

  Mijnheer Geens heeft alle kwaliteiten om in het Vaticaan, opgenomen en "tewerkgesteld" te worden. Wat "dàt" ook moge betekenen !

 • George Duch

  Al dat geblaat over wat Francken weet en wat hij kon weten is zinloos: De vraag is: "Welke idioot laat zo'n crimineel vrij op borg?" Als hij dan toch vrij mocht zijn, dan liever niet binnen België. Alsof die gast braaf hier zou blijven, mocht hij veroordeeld raken.

 • Marc Saerens

  Weer veel geblaat en weinig wol. Meer dan de zwarte piet naar elkaar toeschuiven kunnen ze echt niet. Kan iemand mij vertellen hoelang al die regelementjes reeds bestaan? Van vorig jaar, vijf jaar, mss tien jaar? Een kat vindt er haar eigen jonge niet meer in!