Duwtje in de rug voor wie wil stoppen met roken: dure rookstopmedicatie beter terugbetaald

Thinkstock
Vanaf 1 februari wordt rookstopmedicatie beter terugbetaald. Rokers zullen dan minder betalen voor het starterspakket en kunnen meer dan twee terugbetaalde rookstoppogingen ondernemen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block beslist.

"Rookstopmedicatie kan mensen helpen om van hun verslaving af te geraken, maar de prijs schrikt sommigen af", aldus minister De Block. "Door de terugbetaling te verbeteren, willen we die drempel zoveel mogelijk wegnemen. Voor wie zich heeft voorgenomen om in het nieuwe jaar te stoppen met roken, kan dit het beslissende duwtje in de rug zijn."

De minister stelt in een persbericht dat wie wil stoppen met roken, daar gemiddeld 5 tot 7 pogingen voor nodig heeft. In 2015 besliste ze al om twee behandelingen met rookstopmedicatie terug te betalen per persoon. Nu breidt ze dit uit naar drie behandelingen, die elke vijf jaar kunnen worden herhaald.

Vooraleer rokers toegang krijgen tot een volledige behandeling, moeten ze een behandeling van twee weken volgen om te testen of ze de medicatie goed verdragen. Voor dat starterspakket leggen ze nu 49,95 euro neer, volledig uit eigen zak. Vanaf 1 februari is dat nog 9,80 euro voor mensen met een voorkeursregeling, en 14,80 euro voor mensen zonder voorkeursregeling. 

"Op die manier willen we de drempel om aan een rookstopbehandeling te beginnen zo laag mogelijk maken", aldus De Block. In 2017 kregen 14.761 mensen rookstopmedicatie voorgeschreven. In 2016 waren dit er 20.051.

Het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) zal in januari de apothekers en andere zorgverleners gedetailleerde informatie geven over de nieuwe terugbetalingsvoorwaarden.
De uitgebreide terugbetaling maakt deel uit van een pakket aan antitabaksmaatregelen van de regering, met onder andere ook de verhoging van de accijnzen op tabaksproducten, de versterkte controles op het rookverbod, het wettelijk kader voor de e-sigaret en de neutrale verpakking voor tabaksproducten die momenteel wordt uitgewerkt. 
44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mario Bocque

  En wat voor degene die nog niet willen stoppen. Dan is vapen toch het minst ongezonde alternatief ? Daarna is stoppen ook belange zo moeilijk niet meer maar daar mag precies weer niets over gezegd worden. Dure medicatie om te stoppen en mensen en kinderen met ernstige aandoeningen worden niet geholpen of ze komen er zo goed als niets tussen. Dat gaat er bij mij niet in !

 • guido vermeyen

  ietwat late reactie..nicotine is de meest verslavende stof ..en het zijn de additieven die bij tabak gevoegd worden die even schadelijk zijn...oa. glycerine(soort suiker), die de sigaret rapper doet smeulen ....en de teer kanker, nicotine : vernauwd de aderen -gevolg trombose ....dus stop ermee.

 • Gerard Braeckmans

  Ik ben van de ene dag op de andere gestopt. Gewoon blijven stoppen, dan komt het in orde.

 • Patrick Moorthamer

  Ik ben op karakter gestopt, maar mensen die willen stoppen is zyban ook een hulpmiddel , en veel goedkoper!

 • Marie Claire Vanhoucke

  Maar de medicatie voor Multiple Sclerose en Spasmofilie terugbetalen .... foert. Dat zijn mensen die thuis creperen van de pijn.