Duurste snelweg van Vlaanderen wordt amper gebruikt

Jan Aelberts
De A11, het duurste stuk weg dat ooit in Vlaanderen werd aangelegd, wordt amper gebruikt. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Verkeerscentrum. De oorzaak? Niet iedereen kent de baan en de snelweg is nog niet ingesteld op alle gps-systemen, vernam VTM NIEUWS van de verkeersinformatiedienst.

Sinds 1 september kunnen weggebruikers via de A11 van Brugge naar Knokke-Heist rijden. Het traject beslaat twaalf kilometer en duurt zeven minuten. Vrachtwagenchauffeurs kunnen via de nieuwe snelweg makkelijker de haven van Zeebrugge bereiken. De aanleg ervan kostte 674 miljoen euro. De snelweg is daarmee de duurste van Vlaanderen. Maar meteen ook de rustigste. Uit cijfers van het Vlaams Verkeerscentrum blijkt dat er op een werkdag amper 10.000 automobilisten en truckers kiezen voor het nieuwe traject. Ter vergelijking: op de Antwerpse ring rijden dagelijks 140.000 voertuigen, ofwel veertien keer meer.

Volgens het Agentschap staat de nieuwe snelweg nog niet ingesteld in veel gps-toestellen. Daarnaast zouden nog te weinig bestuurders weten dat de weg bestaat. Volgens de verkeersdienst zal het drukker worden als iedereen, inclusief de gps, de snelweg kent. Toch is het tevreden met de eerste cijfers. Het hoofddoel van de nieuwe autostrade was om het zware verkeer uit de dorpen te weren. "En dat is aardig gelukt. Al kan het altijd nog beter", klinkt het.
132 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Vercarre

  Het is zalig om op te rijden, ZONDER gps. Want laatstgenoemde heb ik zelfs niet.

 • paul van de velde

  Die snelweg is enkel gebouwd om politiekers te verrijken. Juist het zelfde als de overkapping van de Antwerpse ring.

 • Noël Claes

  ook al staat hij op een GPS gebruiken zal ik niet

 • Artuur Lemmens

  Ik heb daar, 6 maand geleden, eens op verloren gereden. Zeer mooie baan. Was weinig volk :-) Ik vermoed dat het nog niet open was. En mijn gps was inderdaad de kluts kwijt. Ben langs het water terug naar Damme gereden en zo naar Leuven.

 • Jeffrey van Eeghem

  De A11 ligt er nog maar een half jaar en dan nog in de kalmste periode van het jaar en dan de conslusie nemen dat ze amper gebruikt wordt! Is weer zo’n staaltje journalistiek dat weer de verkeerde vragen stelt zoals zo vele nieuwsberichten tegenwoordig. Echte journalstiek die doorgaat tot de kern van de zaak, is nagenoeg onbestaand in België.