Duurdere postzegels, niet meer elke dag postbode: zo wil CEO bpost redden

BELGA
De postbodes van bpost zullen vanaf 2019 niet meer dagelijks langs elke brievenbus passeren. Bpost-topman Koen Van Gerven wil de tarieven differentiëren: wie zijn brief in één dag geleverd wil hebben, moet meer betalen. Dat zegt hij in interviews met De Tijd en De Morgen. 

Tot 2007 waren er duurdere priorzegels voor een snellere levering. Van Gerven wil dat systeem terug invoeren. Hij kijkt naar Denemarken: "Daar wordt elke dag maar één kant van de straat geleverd. Enkel voor wie een levering wil in één dag tijd en daarvoor meer betaalt, steken de postbodes de straat over".

In een verduidelijking nuanceert bpost. "CEO Koen Van Gerven zegt zeker niet dat de postbode niet meer zal langskomen. Wel wijst hij er op dat de briefwisseling sterk daalt, en dat we vaststellen dat de verwachtingen van de klant anders zijn voor een pakje dan voor een brief", aldus een woordvoerster. "Dat betekent dat we moeten nadenken over een distributiemodel waarbij we een gedifferentieerd productaanbod op de markt brengen, op basis van de wens van de klant".

De topman wil bovendien snoeien in het aantal brievenbussen waarin post kan worden afgeleverd. "Er staan in heel het land nog een kleine 14.000 rode brievenbussen. In tien jaar tijd is het aantal brieven dat daarin wordt gepost met de helft gedaald." In ongeveer 1.000 bussen zouden niet meer dan drie of vier brieven per dag zitten.

"Ik realiseer me dat de postverdeling maatschappelijk en politiek zeer gevoelig ligt", zegt Van Gerven. "Ik wil de tijd nemen om een draagvlak te creëren." Hij ziet geen indicatie dat de overheid, aandeelhouder van bpost, daar niet in mee zou willen stappen.
189 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jo Armando

  Was te denken,bpost is al paar jaar ook de zwaar zieke werknemers er tussenuit aant gooien,mensen die meer dan 21 dagen ziek worden pet jaar vliegen naar pensioencommissie medex met het oog op een vroegtijdige verplichtige pensionering,pensioentje berekend op uw gewerkte jaren,+- 800€ voor de meesten

 • Karl Jonckheere

  En dan alle reclame folders die dagelijks gevist worden ??? Die springen in de brievenbus automatisch zekers ??? Kom maar eens mij met mij...alle dagen spookrijder om mijn werk gedaan te krijgen

 • joannes Roderigas

  die denken nog steeds dat ze er meer mee kunnen verdienen, maar meer is minder, maar minder kan ook veel meer zijn.

 • peter destoop

  dit zijn juist de maatregelen die je moet nemen om nog meer klanten weg te jagen.

 • armi gaston

  Noem mij één bedrijf/instelling in dit falend land waar het nog goed gaat. Wat is hier al verdwenen of kapot gegaan, of in buitenlandse handen gekomen? De heren van de Wetstraat mogen er fier op zijn.