Dure geneesmiddelen voor zeldzame ziektes onder vuur

THINKSTOCK
Er zitten heel wat peperdure geneesmiddelen in de pijplijn die meer dan 100.000 euro per patiënt zullen kosten. "We moeten ons afvragen of we dit blijven betalen als ze de patiënt zelfs niet genezen", zeggen de Onafhankelijke Ziekenfondsen in De Standaard.

Veel van de medicijnen zijn ontwikkeld voor de zogenaamde "ultrazeldzame ziekten". Dat doet de prijzen van die middelen de pan uitrijzen. "De farmabedrijven moeten hun ontwikkelingskosten doorrekenen aan een zeer kleine groep patiënten", zegt Chris Van Hul, geneesheer-expert bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Galsulfase is erg duur maar de patiënten genezen niet en het middel is ook niet levensnoodzakelijk

Chris Van Hul

Galsulfase

Toch stelt Van Hul zich vragen bij die exuberante prijzen. "In de top drie van de duurste geneesmiddelen staan twee medicijnen waarvan we ons moeten afvragen of de ziekteverzekering ze nog kan en moet terugbetalen tegen die hoge prijzen. Galsulfase, bijvoorbeeld, is erg duur maar de patiënten genezen niet en het middel is ook niet levensnoodzakelijk".

Voor het gebruik van Galsulfase betaalt de ziekteverzekering jaarlijks 522.520 euro voor één patiënt met een zeldzame stofwisselingsziekte.