Duo sjoemelt vijf jaar lang met uitkeringen

De correctionele rechtbank in Antwerpen heeft Mohammad M. (42) en Beiby G.T. (38) uit Antwerpen veroordeeld tot één jaar, respectievelijk acht maanden cel voor sociale fraude en witwaspraktijken. Hoewel ze samenwoonden, hadden ze zich tegenover het OCMW en de RVA jarenlang als alleenstaand voorgedaan om meer geld te kunnen trekken.

Op 10 oktober 2006 viel de politie binnen in de woning van Mohammad M. De huiszoeking kaderde in een gerechtelijk onderzoek naar terrorisme. Er werden geen aanwijzingen gevonden dat de beklaagde bij dergelijke praktijken betrokken was, maar wel kwam gesjoemel met uitkeringen aan het licht.

Hogere uitkeringen
Mohammad M. bleek immers bij Beiby G.T. te wonen. Hoewel ze al sinds 2000 samenwoonden, waren ze ieder op een apart adres ingeschreven en hadden ze zich tegenover het OCMW en de RVA al die tijd als alleenstaanden voorgedaan. Ze bekenden dat ze dat deden om hogere uitkeringen te kunnen ontvangen.

Beiby G.T. had zo tussen november 2002 en mei 2007 ten onrechte 44.912 euro getrokken van het Antwerpse OCMW. Mohammad M. kreeg een werkloosheidsuitkering van de RVA én werkte ook nog eens in het zwart. De speurders ontdekten dat hij in totaal 27.940 euro naar zijn ouders in Pakistan had gestuurd, waardoor hij zich schuldig maakte aan witwas.

Verbeurd verklaard
De rechtbank verklaarde de 44.912 euro verbeurd en kende het bedrag toe aan het OCMW van Antwerpen dat zich burgerlijke partij had gesteld. Ook de 27.940 euro werd verbeurd verklaard. (belga/adv)