Duizenden Vlamingen sterven te vroeg door vervuilde lucht

Te veel fijnstof, stikstofdioxide, ozon en zware metalen in de lucht

De Vlaamse Milieumaatschappij zegt dat elk jaar duizenden Vlamingen vroegtijdig overlijden door fijnstof en andere schadelijke deeltjes. “Maar liefst 41% van dat fijnstof is afkomstig van onze verwarmingsinstallaties, voornamelijk van kachels en haarden. Meer nog: iedereen binnen een straal van 200 meter van je woning ademt fijnstof in.”
Pixabay De Vlaamse Milieumaatschappij zegt dat elk jaar duizenden Vlamingen vroegtijdig overlijden door fijnstof en andere schadelijke deeltjes. “Maar liefst 41% van dat fijnstof is afkomstig van onze verwarmingsinstallaties, voornamelijk van kachels en haarden. Meer nog: iedereen binnen een straal van 200 meter van je woning ademt fijnstof in.”
De Vlaamse Milieumaatschappij zegt dat elk jaar duizenden Vlamingen vroegtijdig overlijden door fijnstof en andere schadelijke deeltjes. Dat bericht De Morgen vandaag. Positief: de luchtkwaliteit gaat er wel op vooruit.

Volgens het 'Jaarraport Lucht', dat de Vlaamse Milieumaatschapppij (VMM) vandaag online publiceert, haalt Vlaanderen de meeste Europese doelstellingen voor luchtkwaliteit, behalve voor stikstofdioxide (NO2), ozon en zware metalen. Van die stoffen stellen de onderzoekers nog steeds te hoge waarden vast. 

Als we de luchtkwaliteit toetsen aan de strengere normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dan vormen ook fijnstof en zwaveldioxide een probleem.

Vroegtijdige overlijdens

Die luchtvervuiling straalt af op onze gezondheid. De VMM schat het jaarlijkse aantal vroegtijdige overlijdens door fijnstof op 4.100, door ozon op 100 en door stikstofdioxiode op 1.800 à 3.600, afhankelijk van de gehanteerde drempel. De onderzoekers zeggen wel dat sommige mensen door verschillende factoren vroegtijdig overlijden, bijvoorbeeld fijnstof en stikstofdioxide. Zij worden dan in beide categorieën meegerekend.

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) reageert genuanceerd. "Onze luchtkwaliteit is er weer een beetje op vooruitgegaan. Daarmee zetten we de tendens van de voorbije vijftien à twintig jaar door. Toch blijft er nog een hele weg af te leggen."
124 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lucien Mertens

  Men zou dat leven, wegens veel te gevaarlijk, misschien toch maar beter afschaffen nietwaar...wat een zure saaie wereld is dit toch geworden. Wat men er ook van denkt, het was vroeger met wat minder op de plank en heel wat minder regelneverij inderdaad beter leven...er werd namelijk gelachen. Nu wordt men bij het drinken van een pintje, het roken van een sigaret en/of zich verwarmen rond de kachel meteen als misdadiger weggezet...triestige bende.

 • Fonz Ooms

  En morgen weer andere cijfers. Zo blijven die geldverslindende studies goe bezig. En wie bestelt die altijd ? Jawel, een if andere politieker of politieke partij ? En waar bestellen ze die studie ? Bij hun vrienden. Iedereen moet er aan verdienen, nietwaar.

 • alois philipsen

  Ik neem aan dat degenen die tegen een houtkachel zijn of te wel een elektrische wagen hebben of enkel reizen met het openbaar vervoer en nooit een vliegtuig nemen en hun woning niet verwarmen en kou leiden, zijn anders hypocrieten.

 • JAN krommentak

  En wie subsidieert die vervuiling onze regering want zij verzorgt bedrijven met een bedrijfswagen een diesel want dat is op dit ogenblik nog steedse beste alternatief dus zou de regering hier in elektrische bedrijfswagens investeren dan zou de vervuiling van auto's met 50% dalen !

 • Roland Vanlerberghe

  Als het waar is dat de lucht nu properder is dan pakweg twintig jaar geleden dan denk ik eraan klacht neer te leggen tegen en een fikse schadevergoeding te eisen van de overheid omdat die toen niet ingegrepen heeft (schuldig verzuim), mijn beide ouders, vier grootouders en acht overgrootouders zijn dus te vroeg gestorven door al die vuile fabrieken toen die in woonwijken gevestigd waren. Met twee miljoen euro ben ik al content.