Duizenden Vlamingen kunnen vandaag vanuit Alpen naar huis dankzij lawines

AFP
De kerstvakantie zal voor duizenden Vlamingen op skiverlof dan toch niet langer duren dan voorzien. De wegen vanuit de skigebieden waren de voorbije dagen nauwelijks berijdbaar, waardoor velen vreesden niet tijdig thuis te geraken. Met dank aan uitgelokte lawines en het veranderende weer zal dat voor velen nu wel lukken. Met veel geduld tenminste.

De Zwitserse en Oostenrijkse overheden probeerden gisteren nog zo veel mogelijk lawines uit te lokken. Na de hevige sneeuwval is het stevig gaan regenen in de Franse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. Dat heeft de sneeuw zwaar gemaakt.

Hier is hinder het grootst

De Vlamingen in de Alpen verwachten weinig problemen voor de terugreis, maar reisbijstandsorganisatie VAB waarschuwt. "Check op voorhand welke weg je wil nemen", geeft Joni Junes mee. "Eens je vertrokken bent, kan je moeilijk van route veranderen. In Zwitserland en Oostenrijk zal de hinder het grootst zijn. In Zwitserland waren gisteren in de voormiddag nog verschillende regio's in Wallis volledig afgesloten van de buitenwereld. "Maar uur na uur ziet de situatie er beter uit." Vanuit Frankrijk verwacht VAB minder problemen. "Daar zijn alle wegen vrijgegeven", zegt Junes.

Enkele tips

 "Maak je wagen ook zeker helemaal sneeuwvrij. Niet enkel voor jezelf, ook voor andere weggebruikers. Het kan voor de automobilist achter je gevaarlijk zijn als er plots een pak sneeuw van het dak van je wagen schuift. Als je in een file belandt, heb je best dekens, warme dranken en eten in de buurt. Een zaklamp is handig als je in het donker sneeuwkettingen moet installeren." 

Een sneeuwruimer maakt de weg vrij in de Franse Alpen.
AFP Een sneeuwruimer maakt de weg vrij in de Franse Alpen.
Besneeuwde auto's in Les Ménuires.
AFP Besneeuwde auto's in Les Ménuires.
BELGAIMAGE15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerard Braeckmans

  Vroeger ging men er door met paard en kar. Nu in alle luxe en dan klagen ze dat ze ergens geblokkeerd zitten. Meer was het niet. Het lijkt wel een expeditietocht met een slee naar de noordpool.

 • Gino De Neef

  Zie je, alles komt vanzelf weer in orde dank zij de natuur.

 • Remi Kastaar

  De bergen nog nooit meegemaakt mja, verschil ik werd er voor betaald. zomers en winters..en buiten slapen ook in de winter..Kudde.

 • Johan Vercarre

  Ik heb vrienden die inderdaad deze spannende tijd hebben meegemaakt in Oostenrijk. Gelukkig kon ik met vreugde vernemen dat ze goed thuis geraakt zijn gisteren.

 • Arne Buys

  Ocharme die Belgen. Verschrikkelijk om zoiets mee te maken. Sterkte.