Ga naar de mobiele website
^ Top

Duizenden motards protesteren in Brussel

reuters
Ongeveer 2.400 motards, hoofdzakelijk uit Nederland, hebben zich vandaag rond 13 uur verzameld aan het Brusselse Atomium om te protesteren tegen een Europese keuring voor gemotoriseerde tweewielers die op stapel staat. Dat meldt een commissaris van de lokale politie Brussel-Hoofdstad/Elsene ter plaatse. De organisatoren tellen 6.000 deelnemers.

De motorrijders manifesteren tegen een verplichte keuring van moto's. Ze verwijzen onder meer naar de MAIDS-studie, waaruit blijkt dat slechts 0,3 procent van de ongevallen met motorfietsen te wijten is aan een technisch defect van de motorfiets. Bovendien zou in Europese landen waar wel al een keuring voor motorfietsen is, geen noemenswaardige verschillen te constateren zijn in de ongevallenstatistieken.

Idioot
De protestrit richting Atomium is een organisatie van de motorverenigingen MAG Nederland en MAG België. Rond 13.15 uur zijn een reeks toespraken gestart aan de voet van het Atomium. "We zullen het niet opgeven om tegen deze idiote regels te blijven protesteren. We willen, als motards, onze vrijheid terug", aldus Theo Beeldens van MAG België.

Wetstraat
Omstreeks 13 uur zakten duizenden motorrijders vandaag af naar de Wetstraat in Brussel, waar een delegatie werd ontvangen door de Europese Commissie. Volgens de politie van Brussel waren er meer dan 4.500 motorrijders naar de Wetstraat gekomen. Er zouden nog enkele kleinere groepjes onderweg zijn. De manifestatie was georganiseerd door de Motorcycle Action Group uit België en Nederland.

Slechte infrastructuur
"Slechts 0,3 procent van de ongevallen in België en 0,6 procent van de ongevallen in Europa zijn het gevolg van een technisch mankement aan de moto", aldus Joe Verrecke. Hij wijst erop dat 21 procent van de motorongevallen een gevolg is van de infrastructuur. "De plannen hebben niets met veiligheid te maken, maar met winst."

De motorrijders zouden de Wetstraat, een belangrijke verkeersas in de hoofdstad, bezet houden tot ze een bevredigend antwoord hebben gekregen van de Europese instanties. Als er niet aan hun eisen wordt voldaan, dreigen ze met nog meer bezettingsacties, zoals van keuringscentra in Europa. De technische keuring voor moto's zou tegen 2016 een feit zijn.

epa

Weinig aandacht
De voorzitter van motorvereniging MAG Nederland heeft de Nederlandse pers een veeg uit de pan gegeven omdat in de media nauwelijks aandacht wordt besteed aan het protest tegen de geplande Europese keuring voor gemotoriseerde tweewielers.

"Het gaat wel om een groep van 1,7 miljoen kentekens in Nederland die zou getroffen worden", aldus voorzitter Nico Perk aan de voet van het Atomium vandaag. Als apotheose werden enkele toespraken gehouden aan de voet van het Atomium.

Duur grapje
Volgens Nico Perk van MAG Nederland zal de aangekondigde maatregel van Europa de mensen alleen maar op kosten jagen. "Het is een oplossing voor een probleem dat niet bestaat. Slechts drie op de duizend ongevallen is te wijten aan een technisch defect", aldus Perk.

epa

Teleurstelling
De delegatie motorrijders die vandaag een ontmoeting had met vertegenwoordigers van de Europese Commissie, reageerde na afloop teleurgesteld. Men zal zich nu richten tot het Belgische niveau om de technische keuring van gemotoriseerde tweewielers te proberen tegenhouden. Lukt dat niet, dan komen er mogelijk acties in de keuringscentra. Omstreeks 15 uur verlieten duizenden motorrijders de Wetstraat.

Blokkades
De Belgische Federatie van Boze Motorrijders (FBMC) gaat maandag een ingebrekestelling sturen naar staatssecretaris voor Mobiliteit, Melchior Wathelet. Ze willen dat België zich tegen het voorstel van de Commissie uitspreekt. Die wil in de toekomst een harmonisering van de technische controle, waardoor ook gemotoriseerde tweewielers verplicht naar de keuring moeten. Als Wathelet niet op hun eis ingaat, komen er mogelijk blokkadeacties in de Belgische keuringscentra.

epa
Meer over


Meld een bug