Duizenden mensen protesteren aan Maximiliaanpark tegen asielbeleid van regering

Duizenden mensen protesteren aan Maximiliaanpark tegen asielbeleid van regering.
Dieter Nijs Duizenden mensen protesteren aan Maximiliaanpark tegen asielbeleid van regering.
In Brussel zijn duizenden mensen samengekomen aan het Maximiliaanpark om te protesteren tegen het asielbeleid van de federale regering. Met hun "Human Wave for solidarity and humanity" willen de betogers vrijwilligers die vluchtelingen helpen ook een hart onder de riem steken. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Volgens de organisatoren gaat het om meer dan 10.000 betogers, de Brusselse politie had om 15.00 uur nog geen voorlopige cijfers. De betoging vertrekt van het Maximiliaanpark, waar vrijwilligers al maandenlang dagelijks in de weer zijn om vluchtelingen, asielzoekers en transmigranten opvang en onderdak te geven.

"We komen in de eerste plaats betogen voor solidariteit", reageert medeorganisator Riet D'hondt van Vriendschap zonder Grenzen aan de openbare omroep. "Mensen die vluchten zijn ook mensen en hebben rechten."

BELGA

Menselijkheid

"Al sinds het begin worden wij vanuit de politie zelf getipt over op handen zijnde controleacties en arrestaties", zegt Mehdi Kassou van het Plateforme citoyenne pour l' accueil des refugies. "Dat bewijst dat er zelfs bij de politie onvrede is over de manier waarop zij geïnstrumentaliseerd worden in deze onmenselijke asielpolitiek. Ook andere delen van de samenleving zijn in beweging gekomen en de golf verspreidt zich, dat bewijst de massale opkomst deze namiddag wel."

"Het enige dat wij vragen is wat meer menselijkheid", gaat de actievoerder verder. "De regering wil de solidariteit misschien niet strafbaar stellen maar ze wil die wel kunnen bestraffen met huiszoekingen en politie-invallen. In plaats van enkel te investeren in politieactie, zou ze beter investeren in opvang, en niet zomaar zeggen dat er geen politieke oplossing mogelijk is. Wij hebben zelf al herhaaldelijk verschillende oplossing voorgesteld maar die worden steeds zonder argumenten van de hand gewezen."

BELGA

Tweede Calais

"Deze mars moet er de regering aan herinneren dat het enkel aan de burgers te danken is dat er zich in Brussel geen tweede Calais heeft gevormd, en niet aan haar", zegt Alexis Deswaef, voorzitter van de Ligue des Droits de l'Homme. "Deze regering laat zich enkel meeslepen door een identitaire, nationalistische partij maar het verzet daartegen groeit. Als de Achterhuis-wet erdoor komt, zal de burgerlijke ongehoorzaamheid alleen maar toenemen. Vandaag hebben meer dan 130 organisaties zich achter deze betoging geschaard, dat is een duidelijk signaal."

BELGA

Globe Aroma

De betogers protesteren ook tegen de recente inval in de vzw Globe Aroma, die veel kwaad bloed heeft gezet. "Twee weken geleden is de politie onverhoeds en gewelddadig bij ons binnengevallen", zegt artistiek directeur Els Rochette van de vzw. "Wij werden gegijzeld in onze eigen ateliers en zeven personen werden opgepakt. Vandaag zitten nog steeds twee van die zeven mensen in het gesloten centrum 127bis. Al 15 jaar werken wij met nieuwkomers, waar kunnen die mensen zich nu nog veilig voelen, als het niet bij ons is?"

De politieke respons op die inval doet heel wat vragen rijzen, aldus de artistiek directeur: "Heel wat politici hebben hun afkeur laten blijken maar het zijn wel diezelfde politici die de wetten hebben goedgekeurd die dergelijke invallen mogelijk maken. Weten die dan wel goed waarvoor ze stemmen?"

BELGA
Dieter Nijs
Dieter Nijs
BELGA406 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • grosemans antoine

  antoine van thuis De waarheid moogt ge denken maar niet aan iedereen laten weten of zeggen .De advocaten en dergelijke personen die de wetten in hun belang maken om hun zakken te vullen en de werkende personen uitbuiten. Geef de doppers eerst werk willen die niet werken, geen dopgeld niet meer en dan pas de rest.

 • LUC VAN DER VEKEN

  De regering moet niets aanpassen, alleen strenger worden en niet luisteren naar een duizendtal Walen die in Brussel wat staan te roepen, en dan zijn daar nog kinderen bij die niet eens weten waarover het gaat! Deze refugees ondermijnen ONZE sociale zekerheid en dat mag stillaan gaan stoppen. Waarom gaan ze niet verder naar Nederland? Nee, hier moeten ze zijn voor hun inkomsten. En die refugees zijn wel zo laf om vrouw en kinderen achter te laten in hun land.

 • guido Bervoets

  Niemand wil een open grenzenbeleid. Dat is verkiezingspraat van de N-VA. Maar denken dat men de grenzen volledig zal kunnen sluiten en elke asielaanvraag zal kunnen weigeren is een illusie en zijn bakerpraatjes van populisten en rechtse praatjesmakers om de bevolking een rad voor de ogen te draaien.

 • armand mudah

  Anita Billen het zal je misschien verwonderen maar officieel is er een migratie stop en dat al jaren , jammer genoeg merken we er niks van , heb mijn pensioen eens laten berekenen binnen 8 jaar zal ik 1450 euro BRUTO krijgen , ben echt aan het twijfelen of ik die 8 jaren nog wel wil werken of me laten ontslaan en gaan stempelen verschil maakt het toch niet behalve dan dat ik kan uitslapen ipv om uur op te staan

 • Baziel Vervoort

  De reactie's hier geven een correcter beeld van wat er onder de bevolking leeft Mr. Clé.