Duizenden foutieve adressen in Kruispuntbank sinds gemeentefusies: “We roepen bedrijven op om eigen gegevens te controleren”

rv
De Kruispuntbank van Ondernemingen, het centrale register van de overheid met gegevens van Belgische ondernemingen, telt duizenden foutieve adressen. Het probleem kwam aan het licht nadat een dokter uit Aalter zijn Italiaanse sportwagen niet had kunnen inschrijven.

 Dat hij geen nummerplaat kan krijgen bij de DIV (Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen), is het gevolg van de aanpassing van 34.351 adressen na de fusie van Vlaamse gemeenten op 1 januari 2019.

De fusie van in totaal negen gemeenten in Vlaanderen zorgt voor een administratieve operatie waarbij heel wat overheidsdiensten hun adressenlijst moeten aanpassen. Een reeks gemeenten delen een nieuwe fusienaam, andere gemeenten behouden hun naam na een fusie. De beheersdienst van de Kruispuntbank voerde de aanpassingen door op 3 januari, maar de ingreep zorgt voor problemen bij andere overheidsdiensten.

Zo is er het geval van een dokter uit Aalter die van de DIV zijn voertuig niet mag inschrijven omdat de databank niet strookt met de adresgegevens van de federale overheidsdienst Economie. De auto, die via een vennootschap werd aangekocht, staat al enkele dagen geblokkeerd bij de garage omdat de man geen nummerplaat krijgt. Begin dit jaar ging Knesselare officieel op in Aalter.

5.889 adressen

De federale overheidsdienst Economie bevestigt vandaag dat 5.889 adressen bij die operatie niet geconverteerd zijn, wat voor de betrokken bedrijven en personen voor problemen kan zorgen. 3.173 adressen zijn geen officiële adressen. Die bedrijven zullen worden opgespoord en gevraagd correcte gegevens te verschaffen. 2.565 adressen komen wel voor in het Vlaamse adressenregister, maar kunnen niet automatisch omgezet worden. De adressen zullen manueel aangepast worden, een administratieve oefening die tijd vraagt.

 Maar mogelijk gaat het om meer adresgegevens dan wordt aangenomen. “Het is een permanente inspanning om deze gegevens correct te houden. Het is duidelijk dat we de gegevens in de KBO nog correcter kunnen maken”, zegt Chantal De Pauw van de FOD Economie. “We roepen bedrijven dan ook op om na te gaan of hun gegevens overeenstemmen met de realiteit.”

We roepen bedrijven op om na te gaan of hun gegevens overeenstemmen met de realiteit.

Welke overheidsdiensten gebruikmaken van de problematische dataset van de KBO, is niet bekend. Bij de FOD Mobiliteit kan men vandaag ook niet zeggen hoeveel inschrijvingen bij de DIV geblokkeerd zijn door het softwareprobleem.

De FOD Economie roept de dokter uit Aalter ondertussen op om contact op te nemen met de beheersdienst van de Kruispuntbank. Andere bedrijven die dringende aanpassingen nodig hebben, kunnen contact opnemen met de helpdesk KBO op het nummer 02 277 64 00, zodat de omzetting prioritair behandeld kan worden. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Roger Cooks

    Hier verandert men om de haverklap wat en nooit trekt het op iets omdat de overheid niet kan volgen, zoals bvb ook "de bijscholing" 6 maanden na het behalen van een rijbewijs dat het geweldig genie Weyts invoerde.

  • Eddy Bryon

    Ik heb verleden jaar een ondernemingsnummer moeten aanvragen .Het heeft mij zweet en bloed gekost ,17 telefoons en even wijs nadien na 4 uur bellen. En het dient allemaal tot niets !!!