Duizend tractors leggen maandag Brussel plat

Protest van de European Milk Board op de E411 op 19 augustus.
BELGA Protest van de European Milk Board op de E411 op 19 augustus.
Maandag worden duizenden landbouwers en tractors vanuit heel Europa verwacht in Brussel. De boze boeren willen druk zetten op de Europese ministers van Landbouw, die maandag bijeenkomen, om een rechtvaardiger landbouwbeleid te bekomen. De verwachte verkeerschaos is groot. "Kom niet naar Brussel als je er niet hoeft te zijn", waarschuwt de politie.

Er komen verschillende groepen boeren naar Brussel. Zo organiseren de melkveehouders, verenigd in de European Milk Board, een bijeenkomst vanaf 11 uur aan het Schumanplein. De organisatoren mikken op meer dan 5.000 landbouwers, met meer dan duizend tractoren. De boeren komen volgens de organisatoren vanuit heel Europa afgezakt. Het merendeel zou afkomstig zijn uit Frankrijk en Duitsland. Alleen al uit Duitsland zouden driehonderd tractoren naar Brussel afzakken. De melkveehouders willen vooral een structurele oplossing voor de lage prijzen waar ze mee kampen.

Een breder front van landbouwers - dus niet alleen beperkt tot melkveehouders - neemt via de koepel Copa eveneens deel aan de Europese betoging. Een groot deel van die betogers zijn mensen van Boerenbond. Ook landbouwers van het Algmeen Boerensyndicaat zullen mee oplopen. Ook in deze betoging zullen tractoren mee oprijden. Hier gaan de ramingen vrijdag voorlopig uit van 2.000 à 3.000 deelnemers, en enkele honderden tractoren.

Deze tweede groep verzamelt vanaf 10.00 uur aan het Noordstation, om daarna richting de Europese wijk te trekken, en rond 12.30 uur aan het Schumanplein toe te komen.

De verschillende landbouworganisaties hebben één doel voor ogen: een signaal geven aan de Europese ministers van Landbouw die maandag in Brussel bijeenkomen dat het zo niet verder kan. De sector gaat door een zware prijzencrisis, met als exponent de lage melk- en varkensvleesprijzen. "We willen dat het Europees landbouwbeleid meer rekening houdt met de bedrijfseconomische situatie van de landbouwbedrijven", legt Anne-Marie Vangeenberghe, woordvoerster van Boerenbond, uit.

De landbouwers vragen aan Europa op lange termijn instrumenten om crisissen te kunnen opvangen. Op korte termijn willen ze maatregelen om opnieuw cash naar de landbouwbedrijven te laten stromen. Dat kan bijvoorbeeld door het terugstorten van de betaalde superheffingen, of het vervroegd laten uitbetalen van steunmaatregelen.

De politie waarschuwt voor zeer zware verkeershinder. "Kom niet naar Brussel als je er niet hoeft te zijn", waarschuwt een woordvoerder van de lokale politie Brussel Hoofdstad-Elsene. "Tenzij met het openbaar vervoer." De verkeershinder zal niet alleen beperkt zijn tot Brussel. De tractoren trekken in colonnes naar Brussel. De eerste tractoren zouden al omstreeks 05.45 uur op weg zijn richting hoofdstad.