Duizend biggetjes sterven bij uitslaande brand op boerderij in Jabbeke. Ramptoeristen belemmeren brandweer

 De brandweer zal wellicht de hele nacht werk hebben om het vuur te bestrijden. Tijdens de interventie kwamen heel wat buurtbewoners en ramptoeristen kijken, wat de hulpdiensten belemmerde om snel bij het incident te raken.
Mathias Mariën De brandweer zal wellicht de hele nacht werk hebben om het vuur te bestrijden. Tijdens de interventie kwamen heel wat buurtbewoners en ramptoeristen kijken, wat de hulpdiensten belemmerde om snel bij het incident te raken.
Duizend biggen en tweehonderd zeugen hebben deze avond het leven gelaten bij een zware uitslaande brand op een boerderij in de Barletegemweg in Zerkegem, een deelgemeente van Jabbeke. 

Het vuur ontstond iets voor 21 uur in een van de stallen en meteen was een enorme rookpluim tot kilometers ver te zien. Verschillende korpsen van brandweerzone 1, met name Torhout, Brugge, Oostende, Gistel en Middelkerke zijn ter plaatse om het vuur te bestrijden. 

"De brand breidde zich razendsnel uit. Je hoorde de varkens krijsen tijdens het sterven, een verschrikkelijk geluid", reageert een buurtbewoonster. De brandweer zal wellicht de hele nacht werk hebben om het vuur te bestrijden. Tijdens de interventie kwamen heel wat buurtbewoners en ramptoeristen kijken, wat de hulpdiensten belemmerde om snel bij het incident te raken.

Lees verder onder de video

Beeld: westnieuws.be

Kijkfile 

Op de Aartrijkestraat tussen Jabbeke en Aartrijke was zelfs een heuse kijkfile ontstaan. "De politie besloot om een ruime perimeter in te stellen en de Barletegemweg af te sluiten om de hulpdiensten hun werk te kunnen laten doen. Ikzelf vernam dat er een honderdtal varkens in de stal zaten. Volgens de eerste informatie vielen geen menselijke slachtoffers te betreuren", zegt Daniël Vanhessche, burgemeester van Jabbeke, die zelf ook ter plaatse is. 

Kortsluiting

De oorzaak van de brand is kortsluiting in een ventilatiesysteem. De landbouwer kreeg een melding van een elektriciteitspanne in zijn stal. Toen de man ging kijken, was de brand al ver gevorderd. Hij kon nog een honderdtal varkens redden. 

De oorzaak van de brand is kortsluiting in een ventilatiesysteem.
Bart Boterman De oorzaak van de brand is kortsluiting in een ventilatiesysteem.35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eddy Verbiest

  Straf: 1000 biggen omgekomen in een brand, en direct zijn er mensen die weten dat de boer niet met die varkens inzit. Er bestaan toch super slimme mensen op deze wereld die dit direct zien!

 • Jil Heirman

  Schuld van vleeseters, niet meer niet minder. Elke maand brandt er wel ergens zo’n kwekerij uit of komen er beelden in ‘t nieuws van de gruwelijke omstandigheden waarin zulke dieren leven en tot hun einde komen, en velen vinden het erg, maar niemand wil z’n gewoonten veranderen.

 • christine vandenabeele

  ze hebben hier meer compassie met die arme zwijntjes of als er een mens het leven laat in een woningbrand. ok, het is erg maar sommige mensenlevens zijn erger.

 • marc verkest

  Sommige kenners zijn weer bezig ze. De boeren beledigen enz..... maar als er een barbecue is en er ligt een stukje varken op de rooster dan denken ze er niet aan. Wat denk je dat de varkens gekweekt worden in de C&A. En als eens gehoord wat een ravage ratten kunnen aanrichten? Die strontbeesten vreten alles kapot. En al de goede verdelging producten mag men niet meer gebruiken. Dus uitroeien onmogelijk.

 • maud hallett

  Ramtoeristen zwaar beboeten!!