Duizend agenten ingezet bij internationale actie tegen drugsbende: één arrestatie in België

De Nederlandse politie verspreidde deze beelden van een van de invallen.
RV De Nederlandse politie verspreidde deze beelden van een van de invallen.
In een grote internationale actie tegen een criminele drugsbende zijn zeventien mensen aangehouden. Tien van hen zijn in Nederland aangehouden, zes in Spanje en één in België. Op tientallen locaties zijn invallen gedaan, in Nederland, Spanje, België, Hongarije en Slovakije. Daarbij werden bijna duizend agenten ingezet.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Bijna duizend politiemensen in verschillende landen zijn woensdag ingezet voor de actie. Bij de invallen zijn verdovende middelen, vuurwapens en contant geld aangetroffen. Ook is beslag gelegd op tientallen auto’s.

De opgepakte verdachten zijn tussen de 25 en 68 jaar. De meeste worden verdacht van betrokkenheid bij de handel in verdovende middelen en witwassen. Een aantal wordt ook verdacht van verboden wapenbezit. Op dit moment is het onderzoek nog in volle gang en worden nieuwe aanhoudingen en inbeslagnames niet uitgesloten, aldus de Nederlandse politie.

Topcrimineel ‘De Dikke’

Volgens De Telegraaf is een van de aangehouden verdachten Piet S., een van de grootste drugshandelaren van Nederland. Volgens de krant geldt de man met als bijnaam ‘De Dikke’ al jaren als een van de kopstukken uit de onderwereld en werd hij in verband gebracht met grote drugshandel en onderwereldmoorden. De politie doet desgevraagd hierover geen mededelingen.

Het internationale onderzoek kwam tot stand door een Spaans-Nederlandse samenwerking binnen een zogeheten Joint Investigation Team (JIT). Hierbij is samengewerkt via Eurojust, het Europese agentschap voor justitiële samenwerking in strafzaken.

Encrochat

Het rechercheteam heeft in dit onderzoek ook gebruikgemaakt van informatie die werd verkregen via EncroChat, de versleuteldeberichtenservice die enkele maanden geleden door de Nederlandse politie werd gekraakt. EncroChat was volop in gebruik bij criminelen.

Nederland heeft de Spaanse en de Belgische autoriteiten inmiddels verzocht om overlevering van de aangehouden verdachten.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jan Depoortere

    Zolang het enorm veel meer loont dan iedere dag 8 uren werken, valt er weinig tegen te beginnen. Er is redelijk wat concurrentie voor zo'n goed betaalde job. Het illegaal maken creëert meer problemen dan het oplost, veel meer problemen.

  • Didi Bellens

    Zou meer moeten gebeuren. Proficiat aan de politie en degene die dit hebben verwezenlijkt. Samen werken is hier een goede boodschap.

  • Rita De Booser

    Vakantie voor iedereen , de beste periode om drugs te verhandelen met de camper op stap en iedereen word bevoorraad