Duitse expert waarschuwt ons land: “Tihange 1 is afgeleefd en uiterst gevaarlijk”

Bart Leye
De kerncentrale Tihange 1 is "afgeleefd" en de verdere uitbating ervan is "uiterst gevaarlijk". Dat heeft een Duitse specialist in kernenergie, Manfred Mertins, gezegd op een persconferentie in het Europees Parlement.

Het FANC zette vorige week het licht op groen voor een heropstart van Tihange 1, maar voor Mertins vertoont de centrale verschillende kwetsbaarheden inzake veiligheid. In een rapport dat hij in opdracht van de Europese groenen schreef, wijst hij erop dat de internationale eisen op het vlak van veiligheid en betrouwbaarheid niet vervuld zijn.

“Eén van oudste ter wereld”

"Tihange 1 is één van de oudste centrales ter wereld. Ze is ontworpen volgens veiligheidsprincipes uit het begin van de jaren 70", merkte Manfred Mertins op. "De ongevallen die sindsdien voorvielen in Three Mile Island, Tsjernobyl en Fukushima hebben aangetoond dat de veiligheidseisen gevoelig verstrengd moesten worden", aldus de Duitse expert, die de talrijke gebreken betreurt die aan de Belgische centrale werden vastgesteld.

De sterke toename van onvoorziene incidenten met Tihange 1 getuigen van de veroudering van de installatie, meent hij nog. Het beheer van de installatie omschrijft hij als "erg grillig". 
De kernergiespecialist wijst naast de gevaren van het ontwerp van de site ook op de "beperkte" bescherming tegen externe gevaren, zoals overstromingen, aardbevingen of een crash van een vliegtuig.

Buurlanden

Mertins, die zich enkel over de technische aspecten gebogen heeft, kon geen schatting geven van de kost om de centrale volledig aan de vereisten aan te passen, maar volgens hem is het "praktisch onmogelijk om alle vastgestelde problemen op te lossen, gezien de leeftijd van Tihange 1".

Het rapport van Mertins is overgemaakt aan het FANC en de bevoegde Belgische autoriteiten, maar ook die van de buurlanden, verduidelijkte het groene europarlementslid Rebecca Harms. "Op het einde van mijn mandaat wil ik de publieke opinie waarschuwen voor de risico's van de oude Belgische kerncentrales", zei ze nog.




62 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nawara nawashi

  Is dat nu zo moeilijk om onze energie te halen uit windmolenparken.

 • Ronny Ooijen

  Peter Simons, misschien dat u dan ook 1 van die 10000 lekkende vaten laagradioactief kernafval in uw living wil. Die wachten al vele jaren op een opslagruimte in Dessel. Maak u geen zorgen vanwege de straling. Na een periode van "slechts" 300 jaar is deze gehalveerd.

 • Peter Simons

  Beter een kerncentrale dan van die mottige windmolens in mijn tuin !

 • Ronny Ooijen

  Ferdinand Engelbeen, vindt u de koeltorens van een kerncentrale prachtig? Ik niet. Wat de veiligheid betreft, lees het artikel ivm. de noodvoeding van Tihange 1 eens. Erg geruststellend noem ik dat niet. Over scheurtjes en andere tekortkomingen zullen we dan nog maar zwijgen.

 • Robert De Meulder

  Zij die zeggen dat er nog meer en nieuwe kerncentrales moeten komen omdat windenergie geen 100% zekerheid geeft bij minder wind.Op de zee bij een hoogte van 130 m is er altijd luchtstroming,maar ja ,zover hadden zij zich nog niet laten informeren en zeggen dan snel dat er nieuwe kerncentrales moeten komen.