Duitse ambassadeur: "Pieter De Crem is perfecte Europeaan"

BELGA
Pieter De Crem heeft de onderscheiding ontvangen die de Duitse bondsrepubliek hem heeft toegekend. De minister van Defensie kreeg het 'Grote Kruis met Ster en Grootlint van de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland' uit handen van ambassadeur Eckart Cuntz. Die noemde hem als polyglot "de perfecte Europeaan".

Met de onderscheiding wordt de bilaterale samenwerking tussen de Belgische en Duitse legers in de kijker gezet. Vooral in Afghanistan vullen de troepen elkaar aan.

Minister De Crem kreeg zijn beloning tijdens een ceremonie in Brussel, waar ook een groot deel van de Belgische militaire hiërarchie aanwezig was. Ambassadeur Cuntz prees De Crem voor zijn kennis van acht talen.

De militaire samenwerking tussen België en Duitsland speelt zich vooral in het buitenland af. In 2005 kwam namelijk een einde aan de Belgische militaire aanwezigheid bij onze oosterburen. Die startte in 1945 na de overwinning op nazi-Duitsland. In het noorden van Afghanistan is op dit moment een 150-tal Belgische militairen gestationeerd in twee installaties van de Bundeswehr.

De Crem kondigde ook aan dat België in de lente de post van militaire attaché in Berlijn gaat heropenen. Die werd in 2005 om budgettaire redenen gesloten. "De Belgische militaire verantwoordelijken in Parijs en in Groot-Brittannië zullen bijkomende taken krijgen", klonk het ook nog.

BELGA
BELGA