Duikfles ontploft tijdens initiatie: bewoner gewond, vlammenzee vernielt huis in Ruddervoorde

Benny Proot
In de Sijslostraat in Ruddervoorde woedde deze middag een zware uitslaande brand in een woning. De bewoner (41) raakte gewond bij een ontploffing en werd naar het ziekenhuis overgebracht. “De man was in het bijzijn van twee leerlingen een initiatie duikflessen vullen aan het geven. Rond 11.30 uur liep het fout en ontplofte een van de duikflessen. De bewoner raakte lichtgewond, de leerlingen bleven ongedeerd”, zegt Lien Vermeersch, woordvoerster van de politiezone Het Houtsche. 

Het vuur zette meteen de garage in lichterlaaie. De hitte, vlammenzee en rookontwikkeling waren enorm. De brandweer van Oostkamp en Torhout kwamen ter plaatse om het vuur te bestrijden. Ze konden de aanpalende woning niet geheel vrijwaren want het vuur sloeg gedeeltelijk over en de woning zat vol rook. 

“Het huis is onbewoonbaar verklaard want ook een gevel is gebarsten. Er is geen branddeskundige gevorderd omdat de oorzaak bekend is. De bewoners kunnen voorlopig terecht bij familie. Maandag zitten ze samen met de burgemeester om naar een oplossing te zoeken”, aldus Lien Vermeersch. Het slachtoffer mocht het ziekenhuis intussen opnieuw verlaten.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • STEPHANE DUQUESNOY

  Duiken doe je met lucht voor alle duidelijkheid en is dus geen bom op je rug. Het gevaar ontstaat bij het mengen van Nitrox (luchtmengsel met meer dan 20% O2) waar zuivere zuurstof wordt toegevoegd aan lucht. Zuivere zuurstof en vet of olie zorgen voor een ontploffing .

 • Yanick Bormans

  Bij het vullen van een rebrather flessen gebruikt men bijvoorbeeld 100 pure zuurstof.

 • Dirk Van den bosch

  Elke stof van welke aard ook, dat in een recipiënt is opgeslagen kan bij opwarmen van het recipiënt exploderen. Het gaat daarbij niet altijd over de stof zelf maar eerder de druk die oploopt door de opwarming van het recipiënt en zijn verzwakking die uiteindelijk barst en zo een explosie veroorzaakt. Ben 28 jaar bij de brandweer geweest, dikwijls mee geconfronteerd geweest en weet dus waarover ik spreek. Veel sterkte aan de getroffen bewoners

 • guido vermeyen

  Het was geen zever wat ik hier zei ...

 • Eida Lam

  Zuurstof is ontbrandbaar, voor zij die het niet wisten. Gaan duiken met een duikfles is eigenlijk onder water gaan met een klein bommetje op uw rug. Maar het is en blijft wel een fantastische sport/hobby.