Ducarme vraagt advies over aangekondigde heropening varkenspestbossen in Luxemburg

Belga
Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) vraagt het Federaal Voedselagentschap (FAVV) om een "dringend advies" met betrekking tot de beslissing van Waals minister René Collin (cdH) om de bossen in de Gaumestreek vanaf 6 april weer open te stellen voor wandelaars. 

In de Gaume, in de provincie Luxemburg, zijn sinds september 2018 maatregelen van toepassing tegen de Afrikaanse varkenspest bij everzwijnen.

Ducarme was niet op de hoogte van de "zonder voorafgaand overleg" genomen beslissing van Collin, die vrijdag aangekondigd werd, en moest die naar eigen zeggen "via de pers" vernemen. De federale minister wil van het FAVV de garantie dat de beslissing geen enkel risico inhoudt voor de varkenssector. Daarom vraagt hij van het Wetenschappelijk Comité van het FAVV een onderbouwd advies.

De varkenspest bleef tot nog toe beperkt tot everzwijnen, maar als ook varkens besmet zouden worden, zou dat volgens Ducarme "een catastrofe (zijn) voor een sector die voor meer dan 15.000 jobs zorgt".
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.