Dubbel zoveel mensen naar spoed met wespensteek

thinkstock
Onze spoedgevallendiensten krijgen opvallend veel patiënten over de vloer die gestoken zijn door een wesp. In sommige ziekenhuizen tellen ze zelfs een verdubbeling.

"Deze zomer moeten we elke dag minstens vijf mensen behandelen die een wespensteek hebben gekregen. Andere jaren zijn dat er hoogstens één of twee per dag." Dat zegt Kevin Mollet van het AZ Damiaan-ziekenhuis in Oostende. In tal van andere ziekenhuizen merken ze een gelijkaardige toestroom op. In het Sint-Rembertziekenhuis van Torhout kwamen afgelopen zondag alleen al tien mensen langs met een wespensteek en ook in het Middelheimziekenhuis van Antwerpen ziet men een opvallende stijging. "Dat wij naast een park gelegen zijn, zal daar ongetwijfeld voor iets tussen zitten", zegt woordvoerster Renée Willems.

Het UZ Gent spreekt van een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar. "We zien vooral patiënten met steken in de mond, wellicht door dieren die in en rond hun drankjes zitten", zegt Karlien Wouters van het UZ. "Uiteraard komen ook mensen langs die allergische reacties vertonen." Op de weide van Pukkelpop heeft het Vlaamse Kruis dan weer de handen vol met het verzorgen van gestoken festivalgangers.

De brandweer kan de oproepen voor het verdelgen van wespennesten intussen nauwelijks bijhouden. In verschillende zones moeten extra ploegen ingeschakeld worden.

LEES MEER. Dubbel zoveel patiënten op spoeddiensten, maar wat moet je juist doen na een wespensteek? (HLN+)
44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • mich lee

  Christophe Ryckaert, als je zo zwaar allergisch bent, laat je dan behandelen voor die allergie. Dan ben je er direct vanaf en verlost van die allergie voor de rest van je leven. Duurt echt niet zo lang meer als vroeger. En je red er mogelijk je leven mee. Wil je dat niet, dan moet je ook niet zagen dat je opzwelt.

 • mich lee

  Ga je voor een wespensteek naar een ziekenhuis? Dat doet zeer, maar als je niet allergisch bent is dat enkel pijnlijk en gaat dat wel weer over.

 • Jo Van Caenegem

  Je ziet hier toch veel reacties van 'ikke niet, niet dit jaar'... alsof je iemand bent die overal ten alle tijde alles waarneemt. Als je allergisch bent, of in de keel of mond gestoken, ga naar spoed. Ben je in jouw been of hand gestoken, niet allergisch en vind je dat het meevalt, ga dan niet. Ik heb die dingen niet graag, niemand houdt van insecten, tenzij een liefhebber. Als ik moet kiezen tussen mug en wesp... liefst een mug zonder malaria.

 • Jo Van Echelpoel

  De oplossing tegen wespen!!! Men neme een bus sterk verdelgingsmiddel dewelke men leegdrinkt tot de wespenoverlast verdwijnt. Viola en klaar is kees ; samen met de planeet. Hoera

 • Jo Van Echelpoel

  Laat de bijen en wespen met rust als ze eten zoeken. Zij hebben door hun evenwichtige rol in de natuur meer bestaansrecht dan de mens. Groei aib