Dubbel zoveel malariabesmettingen als 10 jaar geleden

shutterstock
Uit het jaarrapport van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen blijkt dat het aantal malariabesmettingen in ons land blijft oplopen. Elk jaar zijn er meer dan 500 besmettingen in ons land, dubbel zoveel als tien jaar geleden. Malaria wordt verspreid door muggen en kan dodelijk zijn. 

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen stelt jaarlijks ongeveer vijfhonderd malariabesmettingen vast, ruim driehonderd daarvan moeten in het ziekenhuis worden behandeld. Af en toe zijn er dodelijke slachtoffers, maar niet ieder jaar. 

De stijging heeft verschillende oorzaken. “Wereldwijd zijn er sinds tien à vijftien jaar nochtans minder malariagevallen in alle tropische landen, vooral dan in Zuidoost-Azië, Latijns-Amerika en in mindere mate in Afrika. Doordat malaria afneemt nemen veel toeristen minder preventieve maatregelen”, zegt Emmanuel Bottieau van het Tropisch Intituut. 

“Minder tenen dan titels”

Begin december raakte bekend dat motorcrosser Stefan Everts geveld werd door malaria. Hij had zich niet beschermd door pilletjes in te nemen. De ziekte hield lelijk huis bij Everts. Door de infectie moesten zes tenen worden geamputeerd. “Ik heb nu minder tenen dan titels”, zei hij daar dit weekend over in een reportage van Sportweekend. 

Motorcrosser Stefan Everts is nog altijd aan het revalideren na malariabesmetting in december.
Joel Hoylaerts / Photonews Motorcrosser Stefan Everts is nog altijd aan het revalideren na malariabesmetting in december.

“Ook meer en meer Belgen die in Afrika geboren zijn, gaan op familiebezoek naar hun land van herkomst en denken dat ze immuun zijn voor malaria”, zegt Bottieau.

Wie reist naar een land waar malaria voorkomt, neemt beter voorzorgen en gaat best langs bij de huisarts voor advies. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.